‘Notenkraker mens’ at gras

Schedel van P. boisei
Schedel van P. boisei

Dit berichtje van mij stond gisteren in het Nederlands Dagblad. Het staat ook elders op internet, bijvoorbeeld bij Discovery. Het gaat over Paranthropus boisei, a.k.a. de ‘Notenkraker mens’. Een van de reacties onder het ND-bericht maakt de logische verbinding, dat P. boisei een verwant van koning Nebukadnezar moet zijn geweest…

SALT LAKE CITY – In 1959 werd in Oost-Afrika de schedel van een mogelijk familielid van de mens gevonden.

Het fossiel, dat de wetenschappelijke naam Paranthropus boisei kreeg, kenmerkte zich door grote, platte kiezen en kreeg daarom de bijnaam ‘Notenkraker mens’. Volgens paleontologen zou deze soort zo’n twee miljoen jaar geleden hebben geleefd en was ze verwant aan het geslacht Australopithecus – die volgens hen een voorouder van de mens zou zijn.

Maar nu blijkt de ‘Notenkraker mens’ volgens de onderzoekers een niet zo mensachtig dieet te hebben gevolgd. Onderzoek van het tandglazuur zou aantonen dat de ‘Notenkraker’ een graseter was. Grassen hebben een ander systeem voor fotosynthese (het omzetten van kooldioxide in suikers met behulp van zonlicht) dan de meeste andere planten. Nu bestaan er verschillende isotopen (varianten die iets in gewicht verschillen) van koolstofatomen en het zogeheten C4-systeem van grassen levert een andere verhouding tussen die isotopen dan het C3-systeem van andere planten. De koolstofatomen zijn terug te vinden in het hele lichaam, inclusief het tandglazuur. Op basis van die isotopenverhouding kunnen wetenschappers daarom achterhalen wat het dieet van een mens of dier was: veel grassen of veel vruchten en noten.

Dat Paranthropus boisei een graseter was, kwam als een volkomen verrassing. ‘Deze soort at niet hetzelfde voedsel als andere primaten, die aten fruit, bladeren en noten’, zegt geologie-promovendus Kevin Uno, een van de betrokken onderzoekers, ‘maar het voedsel van grazers, zoals zebra’s, varkens-achtigen en nijlpaarden.’ De soort wijkt daarmee sterk af van alle bekende fossielen waarvan wordt aangenomen dat ze verwant zijn aan de mens. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bovenkaak van P. boisei (links) en een moderne mens
Bovenkaak van P. boisei (links) en een moderne mens
Please follow and like:

8 gedachten over “‘Notenkraker mens’ at gras”

  1. De tasmaanse tijger in ND was ook leuk.
    Kijk vandaag in Nature, voor een goede – de helm van de treehopper.

  2. ~~~~~~~~~~~~~~

    Overigens, C4 koolstof fixatie is 40x onafhankelijk ontstaan in ongeveer net zo veel plantenfamilies.

    Er ontstond 40x dezelfde genetische code die deze nieuwe biochemische route aansturen?

    Convergente evolutie….!?

    No way!

    Alsof een accumulatie van genetische ruis 40 maal hetzelfde genetische systeem zou kunnen genereren.

    Selectie is de god van de Darwinisten!

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  3. De oorsprong van mimicry is een volstrekt onbegrepen fenomeen. Hoe vaak je ook zegt “selection did it”. Er valt niets te selecteren als er niks is.

    Er moet een helm struktuur zijn met een rudimentair selecteerbare waarde. Waar begin je mee? Met een knobbel? Dan heb je als genetische uitgangscode dus een knobbel.

    Mivart had gelijk. Punnet had gelijk. Behe heeft gelijk en ik heb gelijk.

    Het negeren is reeds begonnen.

    ~~~~~~~~~~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.