‘Wie vragen durft te stellen, ligt meteen onder vuur.’

Ik begin een echte fan van ds. Arie van der Veer te worden. Eerder haalde ik zijn weblog al aan, en afgelopen woensdag had hij weer een mooie stuk over de discussie schepping/evolutie.

Aanleiding was een uitzending van Rondom Tien over schepping en evolutie, waar de inhoud en de nuance ver te zoeken was, begrijp ik. Echte deskundigen waren er ook niet bij. Theoloog Taede Smedes was wel uitgebreid ondervraagd door de redactie, maar hoefde niet te komen, zo meldt hij op z’n weblog.

Het is jammer dat het debat nog steeds vooral door mensen met weinig genuanceerde meningen wordt gedomineerd. ‘Wie vragen durft te stellen, ligt meteen onder vuur’, schrijft ds. Van der Veer. Dat heeft Andries Knevel ook gemerkt, hij moest zich verantwoorden in Drachten, waar hij zou voorgaan in de Vrije Baptistengemeente Bethel. Na een stevig gesprek met de oudstenraad was de lucht blijkbaar geklaard, schrijft het Friesch Dagblad, maar Knevel liet de spreekbeurt van volgende week toch maar aan zich voorbijgaan.

Opvallend in dit bericht is, dat Knevel de evolutionaire schepping weer zou hebben afgezworen. Via via hoor ik, dat dit wat sterk uitgedrukt is. Maar dat hij zich er voorlopig niet meer over uit kan laten, is erg jammer en verdrietig.

De enige plek (in de ‘dagelijkse media’) waar op dit moment de nuance nog een kans krijgt, is het Nederlands Dagblad. En dat schrijf ik niet omdat ik zelf vaste freelance medewerker van die krant ben, maar omdat er gewoon veel stukken verschijnen met een grote verscheidenheid aan invalshoeken. Dit stuk over de lezing van Genesis bijvoorbeeld, of vandaag Adrian Verbree over het boekenweekthema.

Met Verbree ben ik het niet helemaal eens (zijn stelling dat Darwin passé is kan ik niet onderschrijven). Maar met zijn verwondering over de Schepping, zijn Godservaring daarin, kan ik prima meegaan.

Ik wil nog even CV-Koers noemen, daar durven mensen ten minste ook iets te zeggen. Neem deze hartekreet van Stefan Paas uit het laatste nummer. Ja, en ook hier heb ik banden mee, CV-Koers heeft mij in januari alle ruimte gegeven om een stuk te schrijven. Maar daar konden dan ook een creationist en twee theologen op reageren.

Vandaag heb ik trouwens een lezing voorbereid voor de conferentie ‘Darwin in de kerk‘, op 21 maart in Zwolle. De meeste lezingen zijn door (jonge aarde) creationisten, dat is ook het standpunt van de organisatie. Maar ze hebben mij wel uitgenodigd. En ik hoop dat we daar ook echt in gesprek komen. Niet in eerste instantie om elkaar te overtuigen, maar vooral om naar elkaar te luisteren. Ik zie er in ieder geval naar uit.

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.