Dino met kanker en de zondvloed

Vandaag verscheen een nieuwsberichtje van mij in het Nederlands Dagblad. Onderzoekers hebben aan de hand van een misvormd kuitbeen van een dinosauriër vastgesteld dat het dier aan een kwaadaardige vorm van botkanker leed, osteosarcoom. Maar de reden om het bericht hier nog even toe te lichten zit in een bijzinnetje uit het persbericht.

Daarin werd geschreven dat het dier vermoedelijk veel last had van de botkanker, maar omdat het een (plantenetend) kuddedier was toch lang kon overleven met gevorderde kanker aan een poot. De fossiele botten zijn namelijk gevonden in een soort massagraf, wat volgens de onderzoekers suggereert dat deze dieren overvallen zijn door een plotselinge vloed waarin ze verdronken.

Dus toch een zondvloed? Nee, dat lijkt mij niet. Mogelijk wordt er hier en daar wel zo’n spin aan gegeven, maar dat zou niet terecht zijn. Het punt is namelijk: als er een wereldwijde zondvloed geweest is, moeten zowat alle gevonden fossielen (zeker die van dinosauriërs) afkomstig zijn van zondvloed-slachtoffers. Dat is duidelijk niet het geval. Er zijn tal van fossielen die in een context gevonden zijn die niet overeenkomt met een grote vloed.

In een evolutionair scenario is het logisch dat een deel van de fossielen afkomstig is van dieren die op catastrofale wijze aan hun eind zijn gekomen. Catastrofes als plaatselijke ‘flash floods’ en vulkaanuitbarstingen vinden nu eenmaal regelmatig plaats en ze bedekken hun slachtoffers doorgaans. Maar catastrofes zijn incidenten, en het is niet juist ze als de regel te zien.

Bewijs voor een wereldwijde zondvloed is er niet – dat ontdekten de eerste serieuze geologen al snel, hoewel ze (zeker in Groot-Brittannië) vaak hun onderzoek deden naast werk als geestelijke in de kerk. Ze hadden dus geen anti-religieuze agenda. Bewijs dat er incidenteel catastrofes plaatsvonden op aarde is niet verrassend.

Please follow and like:

108 gedachten over “Dino met kanker en de zondvloed”

  1. Eelco, ik weet ook niet precies wat ze onder ‘archiveren’ verstaan, want volgens mij is dit geen officiële mogelijkheid. Volgens mij kun je alleen posts verwijderen of verbergen.

  2. @Rene: en een belangrijk instrument in de wetenschap. Ik heb er twee staan (allebei rond) 🙂

  3. @Bart: in ieder geval is alles van juni 2018 tot 31 mei 2020 niet meer te lezen. Ik vind dat toch wel erg ondankbaar naar de mensen die de moeite genomen hebben te reageren ….

    Natuurlijk zijn er wel redenen te bedenken waarom ze de reacties niet willen laten staan (zoals bij logos.nl zelf).

  4. Dat moet zijn:
    van juni 2018 tot 31 maart 2020 (de reacties vanaf 1 april 2020 staan er nog)

  5. Voor geinteresseerden LIVE te volgen vanavond (woensdag 23 september 2020) vanaf 19:55

    Dinosaurussen op het spoor

    We gaan 245 tot 66 miljoen jaar terug in de tijd. De aarde is het rijk van de dinosaurussen. Dankzij fossiele botten en skeletten weten we vrij goed hoe zij eruitzagen. Niet groen of bruin, zoals we ze kennen uit Jurassic Park, maar met bijzondere patronen en kleurrijke veren. Sommige zo klein als een kip, andere zo groot als een Boeing 737. Met nieuwe technieken kunnen paleontologen steeds beter vaststellen hoe dinosaurussen leefden en bewogen. Hoogleraar vertebratenpaleontologie dr. Anne Schulp (UU) laat zien hoe pootafdrukken en T. rex-tanden ons cruciale informatie geven over het leven en de evolutie van deze intrigerende wezens.

    link: http://www.sg.uu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.