Mortenson versus Van den Brink (3)

brink-mortensenDe briefwisseling tussen Terry Mortenson (Answers in Genesis)  en Gijsbert van den Brink (theologie, Universiteit Leiden) in het Reformatorisch Dagblad gaat nog even door. Eerst was er het debat, toen begon en briefwisseling waarvan de tweede ronde in de krant staat.
Van den Brink ziet zoveel bewijzen voor een oude aarde “dat we die alleen kunnen negeren door koppig en eigenwijs te zijn, en dat zijn in principe geen christelijke deugden”. Daarnaast zet hij een aantal grote namen in, christelijke leiders die evolutie niet afwezen als Billy Graham, C.S. Lewis, Alister McGrath of Tim Keller. Geen bewijs, strikt genomen, maar het geeft wel te denken.

Mortenson is niet onder de indruk. Natuurlijk is de aarde niet oud. De Bijbel leert dat immers? En vervolgens wijst hij op een aantal creationistische publicaties die een wetenschappelijke onderbouwing voor een jonge aarde zouden moeten geven.
Een daarvan gaat over koolstof-14 in steenkool, een onderwerp dat ik al eerder heb behandeld op deze blog.. Voor je redding maakt het niet uit of je gelooft in een jonge of oude aarde, stelt Mortenson: “Maar mijn motivatie om te spreken over schepping is, dat wanneer we evolutie en miljoenen jaren aanvaarden, de Bijbelse leer van zonde en daarmee de leer van de verzoening ernstig wordt ondergraven en het karakter van God aangetast.”
Mijn vraag aan Mortenson: maar als de feiten nu wijzen op een miljarden jaren oude aarde en een evolutionaire ontwikkeling van het leven, wat moeten we daar dan mee? Er is gewoon te veel dat tegen een jonge aarde pleit. Helaas gaat Mortenson niet of nauwelijks in op dit soort feiten.

Wordt vervolgd…

Overigens, in de serie voor jongeren brengt het RD nu een drieluik over dateringen. Deel 1 is eigenlijk redelijk objectief, er wordt geen mening uitgesproken over de leeftijd die geologen de aarde geven.

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.