Nieuwe mens?

human_family_tree304Onderstaande berichtje heb ik voor het Nederlands Dagblad van vandaag gemaakt. Het is een uitwerking van eerder onderzoek naar een fossiel vingerkootje (en een kies) uit zuid-Siberië. Eerder is alleen het mitochondriaal DNA ontcijferd, nu het hele DNA.

Vingerkootje van nieuwe mens.
Een menselijk vingerkootje dat in 2008 is opgegraven in een zuid-Siberische grot blijkt van een totaal nieuwe mensensoort te zijn. Dat claimt een team van onderzoekers onder leiding van Svante Pääbo, de man die eerder dit jaar het complete DNA van een Neanderthaler ontcijferde.
In het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat vandaag (donderdag) verschijnt meldt Pääbo dat het DNA aantoont dat het vingerkootje van een vrouw is. Het DNA wijkt echter sterk af van dat van de Neanderthaler en van de moderne mens. Er is wel een verrassende overeenkomst met inwoners van Papua Nieuw Guinea. Volgens de onderzoekers bewijst het vingerkootje daarom dat er een nieuwe mensensoort is ontdekt, de Denisovan-mens. Op grond van het DNA denken ze dat deze Denisovan-mens afstamt van de Neanderthaler en zich ooit heeft vermengd met de voorouder van de Melanesiërs (de Aziatische tak van de moderne mens waarvan de Papua’s afstammen). Er is geen bewijs dat de Denisovan-mens zich vermengd heeft met de Europese moderne mens. Die heeft zich wel vermengt met de Neanderthaler, zo bleek eerder dit jaar.
De bijzondere status van het vingerkootje was in een vorig onderzoek van Pääbo al aan het licht gekomen. Toen had hij alleen het zogeheten mitochondriale DNA (erfelijk materiaal dat in de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel) uit het vingerkootje geanalyseerd. Dat suggereerde al sterk dat het om een nog onbekende mensensoort ging.

Tot zover het bericht dat ik voor het ND schreef.

Gisteren heeft de BBC al redelijk uitgebreid aandacht aan de Denisovan-mens besteed. En hier staat het persbericht waar ik mij op baseerde.

Een caveat bij dit stuk: al dit soort oud-DNA bepalingen komt uit het lab van Pääbo. Een onafhankelijke bevestiging zou wel mooi zijn.

Please follow and like:

Een gedachte over “Nieuwe mens?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.