Nog eenmaal Henk Rijkers

Onlangs werd bekend dat Henk Rijkers was opgestapt (of weggewerkt). Een tijd geleden had ik een akkefietje met Henk Rijkers, die eerst medewerker en later hoofdredacteur was van het Katholiek Nieuwsblad. Hij is een creationist/ID aanhanger en in ieder geval tegen evolutie.

Het akkefietje betrof een reactie die ik naar het KN zond, naar aanleiding van iets wat Rijkers had geschreven over een discussie die ik in het Reformatorisch Dagblad had gehad. Hier is een eerdere blog erover. Rijkers plaatste mijn reactie op de KN site, maar mét lopend commentaar. Daarop heb ik een mailtje gestuurd aan toenmalig hoofdredacteur Mariska Oban van het KN. Die bleek echter ziek thuis te zitten en de klacht kwam terecht bij de plaatsvervanger: Henk Rijkers.

De plaatsvervangend hoofdredacteur mailde mij terug dat hij de klacht (over hemzelf) had onderzocht en ongegrond vond. Mijn poging om de directie van het KN te bereiken liep op niets uit en ik heb het maar opgegeven. Dit was in 2012. De hele affaire liet mij zien dat het KN behoorlijk diep was weggezonken en in geen enkel opzicht leek op een professioneel nieuwsmedium. Ik ben benieuwd of het vertrek van Rijkers zal leiden tot een herstel van een normale journalistieke standaard.

Via een tweet van Hendro Munsterman zag ik dat het afscheid van Rijkers politiek wordt geduid. Hij zou moeten vertrekken wegens protest tegen de paus. Ik denk dat er betere redenen waren om afscheid van hem te nemen.

Please follow and like:

7 gedachten over “Nog eenmaal Henk Rijkers”

  1. Dit is goed nieuws: Rijkers weg. Ik denk dat weinig mensen de intellectuele geloofwaardigheid van de RKK in Nederland meer hebben ondergraven dan Henk Rijkers met zijn absurd volgehouden creationisme. Dat je anno 2017, met bergen empirische evidentie van het tegendeel (van geologie tot astronomie en van embryologie tot bijbelwetenschap) nog denkt te kunnen beweren dat de aarde 6000-10000 jaar oud is en de mens een afzonderlijk geschapen Goddelijke soort, afstammend van Adam in Eden, laat zien dat je ofwel je literatuur niet hebt bijgehouden/wilt bijhouden ofwel de wens en het overzicht boven de waarheid plaatst. Ik heb vele discussies gevolgd van Rijkers met Taede Smedes en telkens heb ik mij verbaasd over de kronkels waarin Rijkers zich wrong om zijn bizarre overtuigingen te legitimeren. Zijn verzet tegen paus Franciscus past daar trouwens heel goed bij: liever dogmatisch en ongeïnformeerd de wetenschap aanvallen dan je bekommeren om barmhartigheid en feiten.

    Rijkers, het ga u goed. Nog een leestip voor de komende periode: R. Dawkins, Het verhaal van onze voorouders. Erg mooi en leerzaam.

  2. Verbijstering is toch wel het woord wat het meest van toepassing is op creationisten, van welk pluimage dan ook …

  3. Wat is dit? een roddelrubriek, waar iedereen zijn ongetoetste gram kwijt kan? Dit populistische doet afbreuk aan uw overigens wetenschappelijk werk!

  4. @Chan, het vertrek van Rijkers is ‘geframed’ als zou het te maken hebben met zijn kritische houding t.o.v. de paus. Mijn berichtje is bedoeld om aan te tonen dat er genoeg redenen waren om hem kwijt te willen als hoofdredacteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.