Nog meer nuance

fdGelukkig, weer een genuanceerd artikel gevonden, vandaag in het Friesch Dagblad. In een hoofdartikel onderzoekt de krant hoe we de Bijbel moeten lezen.

Een paar mooie observaties:

“Het voor waar houden van wat er in de bijbel staat, is ongeveer de belangrijkste voorwaarde voor het christelijk geloof. Dat vraagt om de grootste zorgvuldigheid. Daartoe behoort ook het besef dat er veel dingen waar de mens met zijn verstand niet bij kan.”

“Tot de zorgvuldigheid behoort voorts het besef dat gedurende eeuwen de christenheid heeft geleefd in de overtuiging dat niet alles wat in de bijbel staat, letterlijk genomen moet worden. Hebben al die generaties christenen het bij het verkeerde eind gehad?”

“Lichtzinnig omgaan met letterlijke betekenis leidt tot misverstaan. Er is daarom alle reden om heel zorgvuldig te denken over wat er staat en wat daarvan de betekenis is. Daarom wordt in kerken gebeden om de werking van de Geest, zodat de Schriften opengaan. We kunnen het niet hebben van de letters en van de woorden, we hebben de Geest nodig die ons doet verstaan.”

Lezen dat stuk!

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.