Voor de liefhebbers: de evolutiequiz

Aan de universiteit van Bath opende deze maand het Milner Center for Evolution, een interdisciplinair instituut dat zicht bezighoudt met biologie, gezondheid en onderwijs. Een van de dingen die het centrum doet is het ondersteunen van onderwijs in evolutie. Ter illustratie is een korte evolutiekwis samengesteld, die op de website van de BBC staat.

Ik heb ‘m gemaakt en scoorde 7/7, jawel! Maar het kan zomaar zijn dat niet iedereen het eens is met alle antwoorden van het Milner centrum…. Probeer het zelf eens, zou ik zeggen!

Please follow and like:

502 gedachten over “Voor de liefhebbers: de evolutiequiz”

 1. @Eppie,
  Er was de volgende uitwisseling:
  Eppie 20 oktober, 2018 om 8:49 pm
  “Als we met betrekking tot bacteriën over het werkveld heen wel een miljoen generaties terug kunnen kijken, en we zien geen nieuwe ingewikkelde enzymen ontstaan, dan is dat een falsificatie van macro-evolutie.”
  Eppie 22 oktober, 2018 om 6:17 pm
  “De micro-organismen vertellen ons: wel micro-evolutie geen macro-evolutie.”
  Gerdien 24 oktober, 2018 om 6:09 pm
  “Nieuwe ingewikkelde enzymen verplichten te moeten optreden, binnen een miljoen generaties, is niet reëel.”
  Eppie 25 oktober, 2018 om 10:18 pm
  “Gerdien zegt: Nieuwe ingewikkelde enzymen verplichten te moeten optreden, binnen een miljoen generaties, is niet reëel (waar ik het natuurlijk volstrekt mee eens ben)”

  Je uitspraak “falsificatie van macro-evolutie” op grond van het niet-verschijnen van “nieuwe ingewikkelde enzymen” wordt gefalsifieerd doordat je accepteert dat het niet noodzakelijk is dat er met een miljoen generaties van “nieuwe ingewikkelde enzymen” optreden.

  Verder wacht ik nog op een jonge-aarde verklaring voor het optreden van reuzeninsecten en een 2m lange duizendpoot in het Carboon.
  Je hebt ook nog een jonge-aarde-creationisme verklaring nodig voor de hoge zuurstofgehaltes uit het Carboon.

  Wat zou ik gezegd moeten hebben over: “seksualiteit dat mogelijk een rol speelt bij de evolutie van primaten”. Primaten hebben alle mogelijke paringssystemen, je kunt allerlei voorbeelden van het samengaan van ecologie en sociale structuur met primatensoorten illustreren.

 2. Dag Gerdien, je hebt er een leuke combinatie van gemaakt. Vooral je laatste zin: “Nieuwe ingewikkelde enzymen verplichten te moeten optreden, binnen een miljoen generaties, is niet reëel” is voor meerdere uitleg vatbaar.

  Jij las het zo,
  Gegeven evolutietheorie, is het toch niet nodig dat er over een miljoen generaties nieuwe ingewikkelde enzymen zijn verschenen.

  Ik las het zo,
  Het is niet noodzakelijk zo, dat er over een miljoen generaties ingewikkelde nieuwe enzymen verschijnen.

  Ik accepteer dus op zich dat het niet noodzakelijk is dat er met een miljoen generaties “nieuwe ingewikkelde enzymen” optreden. Maar ik zie het anderzijds als dwingend, dat als binnen de evolutietheorie aangenomen wordt dat binnen deze schaal “nieuwe ingewikkelde enzymen” verschijnen, dit dan ook bij zulk intensief en uitgebreid onderzoek over zoveel generaties bij micro-organismen zichtbaar zou zijn geweest. Dat de evolutietheorie aanneemt dat op deze tijdsschaal “nieuwe ingewikkelde enzymen” verschijnen, heb ik met het voorbeeld van de mens weergegeven.

  Mbt de rol van sex in de evolutie. Ik meen me te herinneren dat je er jaren geleden een discussie over gevoerd hebt met een Amsterdamse promovendus waarvan ik de naam vergeten ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.