Tien tips voor christelijke eerstejaars

Het nieuwe academisch jaar is begonnen! Als medewerker van de RUG is het leuk om weer studenten te zien op de Zernike Campus (waar ik momenteel weer een dag per week aanwezig ben). Voor eerstejaars studenten is dit het begin van een heel nieuw leven, waarin ze eigen keuzes gaan maken. Dat geldt ook voor christelijke studenten.

Onlangs zag ik een berichtje met tien tips voor studenten die in een zesdaagse schepping geloven. Daar stonden een paar dingen in waar ik het niet echt mee eens was. Daarom heb ik die tien tips opnieuw geformuleerd, zodat ze hopelijk voor alle christelijke studenten bruikbaar zijn!

1) Als christen sta je in een lange traditie van gelovige denkers. Naast die gemeenschap heb je ook de plaatselijke gemeente. Wanneer je naar een nieuwe studiestad verhuist, is het goed om je te oriënteren op zo’n gemeente. Bijbellezen is ook een belangrijk onderdeel van je geloofsleven – ga daar vooral mee door!

2) Als christen wil je Christus navolgen, en alles wat Hij deed was tot eer van de Vader. Zoek daarom Gods eer in alles wat je doet, doe je best en gebruik het verstand dat Hij je gegeven heeft.

3) De evolutietheorie in de zin dat alle levensvormen afstammen van één voorouder, zal je in veel opleidingen wel eens tegenkomen. Deze wetenschappelijke theorie is door bijna alle wetenschappers (christelijk en niet-christelijk) geaccepteerd als de beste verklaring voor de diversiteit en verspreiding van levensvormen op aarde. Daar zijn hele goede argumenten voor. Verdiep je daar maar eens in, vraag een (christen) bioloog om uitleg. (Zie volgende punt voor leestips.)

4) Er is als gezegd grote overeenstemming over evolutie binnen de wetenschap. Maar daarmee is het nog niet de ‘ultieme waarheid’. Evolutie bewijst bijvoorbeeld niet dat er geen Schepper is. Er zijn gelukkig allerlei boeken die je laten zien hoe je schepping en evolutie samen kunt brengen. Een praktische uiteenzetting van het bewijs voor evolutie en wat dat betekent voor het christelijk geloof vind je in mijn boek ‘Gevormd uit sterrenstof’. Een theologische uitwerking is gemaakt door Gijsbert van den Brink in zijn boek ‘De aarde bracht voort’. De cursus Test of Faith is ook goed bruikbaar.

5) Verdiep je ook eens in de christelijke filosofie. Op veel universiteiten zijn er colleges over. Die laten je zien wat wetenschap wel en niet kan zeggen

6) Voer gesprekken over geloof en wetenschap met niet-gelovige medeleerlingen op de inhoud. Je geloofsleven kun je overigens het best verdedigen met je daden: hoe gedraag jij je in de collegezaal en bij werkgroepen?

7) Er zijn allerlei organisaties die informatie leveren over de relatie tussen geloof en wetenschap. In Nederland heb je bijvoorbeeld ForumC, dat onder meer de website Geloofenwetenschap.nl verzorgt. In het VK is er Christians in Science en bijvoorbeeld het Faraday Institute. Amerika kent de American Scientific Affiliation, BioLogos en het DoSER programma (Dialogue on Science, Ethics and Religion) van de wetenschapsorganisatie AAAS.

8) De Bijbel is geen wetenschappelijk boek, het biedt dus niet direct antwoorden op veel vragen die aan universiteiten worden onderzocht. Maar een christelijke visie op wetenschap kan ook iets toevoegen. Lees bijvoorbeeld het boek ‘Alle verstand te boven’ met portretten van christen-wetenschappers.

9) Je studietijd is een bijzondere tijd. Je hebt de kans om je een aantal jaren te verdiepen in een onderwerp. Gebruik die tijd goed, en probeer te zien hoe je alle nieuwe kennis kunt gebruiken in je leven als christen. Kijk ook hoe je misschien de bredere christelijke gemeenschap kunt dienen met je kennis. De kerk heeft niet alleen theologen nodig, maar ook andere wetenschappers!

10) Welke studie je ook kiest, wees je ervan bewust dat er meer is dan de ratio. Contact met andere christenen (bijvoorbeeld stafleden van je universiteit) kan helpen om de academische vorming en de ontwikkeling van je geloofsleven met elkaar in balans te houden. Ook een christelijke studentenvereniging en een echte thuisgemeente (in je studieplaats of woonplaats) kunnen daar bij helpen. Je studietijd legt een fundament voor je verdere leven. Onderzoek alles, en behoud het goede! En klik met diezelfde houding ook maar eens door deze website! Meer weten? Ik geef ook lezingen over geloof en wetenschap.

NB: deze tips zijn een reactie op het artikel Tien tips voor als je in een zesdaagse schepping gelooft
Reacties op mijn tips graag in de geest van het geschrevene: inhoudelijk en beleefd, dus geen sneren of spotterij.

Please follow and like:

10 gedachten over “Tien tips voor christelijke eerstejaars”

 1. Je studietijd is ook bijzonder in sociale zin, en een tijd waarin je makkelijk met vele verschillende mensen in aanraking komt, zonder al te veel verzuiling. Zelf heb ik vele uren doorgebracht (in sobere staat, maar ook anders …) met zowel zeer gelovige als zeer ongelovige medestudenten, wat ik als verrijking ervaren heb. Ik ben er zelf alleen maar ongeloviger van geworden, maar dan wel op basis van de vele gesprekken en gedachten wisselingen, en niet op basis van de zuil waar ik in opgroeide.

  Dat is nog wel het belangrijkste: je leert het bredere spectrum aan zuilen kennen waar je anders niet zo makkelijk mee in contact zou komen. Je zoekt je medestudenten niet uit: ze zijn er.

  Dus ga er in het eerste jaar met een open blik in, zonder alles gelijk weg te gooien, maar ook zonder krampachtig vast te houden aan de bagage waar je mee aankomt op je eerste college.

 2. @Eelco, eens, het is een tijd om je te ontplooien en wellicht het badwater te verversen zonder per se de baby eruit te gooien 😉 Ik ben er juist geloviger van geworden.

 3. @René, maar wij kwamen dan ook wel uit verschillende zuilen in de collegebanken terecht, is het niet?

 4. Oei, daar heb ik als ongelovige wat uitleg nodig: wat is “randkerkelijk hervormd” ?

  Ik heb een heel degelijke openbare school gehad, mét godsdienstles (over alle religies, niet maar ééntje).

 5. We waren lid, maar gingen niet naar de kerk. Nou ja, een enkele keer op hoogtijdagen toen ik nog op de basisschool zat, daarna nooit meer. Op het randje, niet erin maar nog niet helemaal eruit. Vandaar: randkerkelijk.

 6. Ah, op die manier!

  Ik kwam in m’n studententijd nog wel eens in de Pieterskerk – voor een studentenfeest, bijvoorbeeld. Zou je dat feestkerkelijk kunnen noemen?
  Ik heb er nooit tentamen gedaan – daarvoor waren we met te weinig in onze studierichting.

 7. Wat ik achteraf gemist heb in mijn studententijd -maar dat kwam uitsluitend door mijzelf- is contact met christelijke studenten. Mijn eigen schuld, er waren in Utrecht ook christelijke studentenverenigingen. Ik dacht dat geloof eigenlijk niet rationeel was en dat jonge christenen maar rare lui waren.

  In vele discussies hier en elders met christenen, atheïsten, agnosten, doortimmerde wetenschappers en onkundigen heb ik geleerd dat er ook hele rationele argumenten zijn om christen te zijn en in Jezus te geloven.

  Mijn advies aan eerstejaars studenten, gelovig of niet: wees niet bang, wees nieuwsgierig.

 8. Mijn advies aan aankomende studenten van elk pluimage, niet alleen christelijk, zou zijn: ga niet naar een verzuilde universiteit, en al helemaal niet naar eentje van je eigen zuil. (Dus ook een universiteit op atheistische grondslag – als die zou bestaan, ga daar vooral niet heen).
  En misschien is het ook een verfrissend idee om ook een studentenvereniging buiten je eigen zuil te kiezen.

 9. Nou adviezen klinkt wat zwaar , maar een gedachte die voor mijzelf nuttig was en is, is dat je goed helder houdt wat de status van wetenschappelijke theorie of hypothese etc is.

  Robert Dijkgraaf heeft daar ook wel de aandacht op gevestigd met de opmerking dat er grote verschillen zijn in de betrouwbaarheid, van wetenschappelijke theorieen , en dat de wetenschap dat ook veel duidelijker zou moeten communiceren.

  En de grap is nu dat de theorieën die stevig gefundeerd zijn “dus dik betrouwbaar ijs” dat die niet of in heel beperkte mate in conflict zijn met bijbelse gedachten over de schepping/schepper . (Tenminste als je de term “de aarde bracht voort ” serieus neemt en dat niet “elke dag” in genesis een gewone dag is (zie de 4e dag))

  In de aard van de wetenschappelijke aanpak gaan we uit van natuurlijke verklaringen . Maar dat houdt niet in dat de uiteindelijke CONCLUSIE is dat alle verschijnselen natuurlijk verklaard kunnen worden . Het is een werkwijze ,niet een dwingende waarheid.
  Maar voor atheisten/naturalisten is de werkwijze een geloofspunt/ overtuiging geworden. En zelfs wanneer de waarneming daar niet mee in overeenstemming lijkt te zijn dan toch is het zo.
  Omdat de meerderheid van de wetenschappers atheist/strikt naturalist is en dat niet zelden probeert nogal dwingend op te leggen ontstaat daar toch een conflict. B.v dat leven spontaan is ontstaan , want er bestaat immers geen bovennatuurlijke intelligente oorzaak.

  En dit moet je constant in de gaten houden ook als er gezegd word ” dat alle levensvormen afstammen van één voorouder”

  Nou laat dan maar zien hoe een eukaryote cel zich ontwikkeld heeft uit een bacterie . Dat kun je met de huidige kennis voor zover ik weet niet aantonen . Dat is vooralsnog storytelling en er zijn redenen om te denken dat dat nog lang zo blijft
  Maar ook bij bacterieen kun je dat niet aantonen want die hebben aan de lopende band horizontale genetische uitwisseling etc

  Het is dus belangrijk het geloof van de atheist /naturalist goed te scheiden van de wetenschap

  Ook in de bijbel is er een vorm van gemeenschappelijke voorouder b.v de mensheid zelf of mogelijk de vissen , vogels planten etc
  Maar de vraag is wat/wie lag er aan ten grondslag. En een intelligente oorzaak lijkt niet eens zo ver gezocht met wat we nu weten
  En dat staat op gespannen voet zeg maar diametraal tegenover een strikt naturalistisch opvatting.

  Er is dus geen strijd met de wetenschap ,maar met atheisten /strikt naturalisten
  Het is de stokoude verschil van mening van de theist en degene die zegt “er is geen God”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.