Dier en leed

konijnGezien de belangstelling open ik even een nieuw topic, dat niet echt geloof/wetenschap is, behalve dan in de aanleiding: het verbod op onverdoofd slachten. Er is in een ander topic al flink over gediscussieerd, en die discussie roept bij mij een paar vragen op.

In dit topic wil ik jullie uitnodigen in een niet al te lange reactie (500 woorden max?) in te gaan op de vraag wanneer dierenleed te rechtvaardigen is. Want wij mensen doen dieren allerlei vormen van leed aan. Opsluiting in stallen, doorfokken (giga-uiers, dikbillen), verminkte & doorgefokte huisdieren , proefdieren…

Mag je dierenleed veroorzaken om menselijk leed te verminderen/voorkomen? En zo ja, in welke verhoudingen (tussen dierenleed in menselijk gewin). Mag je uit economisch oogpunt dierenleed veroorzaken? Of om psychische nood van mensen te verminderen?

Anders geformuleerd: wanneer de rechten/wensen van mensen botsen met het ‘goede leven’ voor dieren, wanneer mogen we dan voor de mens kiezen? Ik ben benieuwd naar jullie opinies!

Please follow and like:

4 gedachten over “Dier en leed”

  1. @René
    Een mug doden om zijn lastige bloeddorst mag; een olifant om zijn ivoor niet. Er zit zoveel tussen deze uitersten! Wat ik heel belangrijk vind: dat een dier een goed leven heeft, ook als het uiteindelijk wordt opgeofferd voor de mens. En als daar leed bij komt kijken, dat het qua tijdsduur in geen enkele verhouding staat tot de tijd dat het dier het goede van het leven genoten heeft.

  2. Wat mij betreft is het doden van een dier nog geen dierenleed, al is het natuurlijk zo dat een dier als het kon kiezen waarschijnlijk een andere mening was toegedaan. Dat betekent dat we een goede redenen moeten hebben voor het doden van een dier, maar ik denk dat die redenen er wel zijn.

    Dieren leed berokkenen lijkt mij in het algemeen verkeerd, tenzij het leven van mensen daardoor gered kan worden. Ik ben dan ook tegenstander van het gebruik van proefdieren voor andere doeleinden dan voor testen van levensreddende medicijnen.

    De eigenschappen van dieren te gaan modificeren voor meer opbrengst van consumptie-artikelen voelt voor mij ook verkeerd.

    Ik wilde dat ik aan de verpakking van producten kon zien wanneer hiervan sprake is, dan zou ik anders inkopen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.