22 maart op Groot Nieuws Radio

Logo van Groot Nieuws Radio

Zojuist een telefonisch interview gegeven aan het programma ‘Heilige Huisjes‘ op Groot Nieuws Radio. Het is via de site en middengolf (1008 AM) te beluisteren. En na de uitzending (uiterlijk maandag) terug te luisteren op de uitzending gemist pagina van het programma.

Peter Scheele en Heino Falcke zitten er ook in, maar wat zij zeggen heb ik nog niet gehoord!

Please follow and like:

28 gedachten over “22 maart op Groot Nieuws Radio”

 1. Peter Scheele is bijna een ontstaans-agnost. We weten heel weinig over het ontstaan, we weten het niet. Maar plotseling weet hij vrij zeker dat de schepping heeft plaatsgevonden in 6 dagen van 24 uur en de aarde circa 6000 jaar oud is, maximaal 10.000 jaar. Een, voor mij, onbegrijpelijke draai.

 2. Rene, wat is je motivatie in één uitzending te zitten met een YEC als Peter Scheele ?
  Misschien wist je dat niet vantevoren, maar als je dat wel wist, waarom dan meedoen ?

 3. @Eelco, het geen probleem om in één uitzending met Scheele te zitten. De redactie wilde verschillende standpunten naar voren laten komen. Zou ik dan moeten weigeren zodat alleen het standpunt van Scheele erin komt? Nu had je Scheele, Falcke en ik. Heb de uitzending nog niet gehoord, maar daardoor klinkt in ieder geval het wetenschappelijk geluid.

 4. Ik begrijp dat je het geen probleem vindt, maar waarom niet ?
  In mijn ogen betekent meedoen dat je de standpunten van Scheele serieus neemt. Of zie je dat anders ?

 5. @Eelco, ik denk dat je nu iets te politiek correct bent. Het is een verschil om, zoals Bill Nye, in te gaan op een uitnodiging van AiG of om mee te werken aan een journalistiek programma waarin ook een jonge aarde creationist aan het woord komt.

  Groot Nieuws Radio is een uitgesproken christelijke zender, en ik wil daar graag mijn geluid laten horen. Heb ik incidenteel al eerder gedaan, overigens.

 6. De presentator Tjitske Volkerink begint al met vreselijke verwarring over heelal aarde evolutie.

  “… zwaartekrachtgolven die de oerknal zouden bewijzen. … (Daarom geven we) aandacht aan het ontstaan van de aarde … schepping of evolutie”

  Met dat soort verwarring om te beginnen is het moeilijk een zinnig verhaal te krijgen.

 7. Uuuuh, Fransen is nu ook al de specialist op het gebied van oerknallen?

  Konden ze daar bij de EO geen beter figuren vinden dan Scheele en Fransen?

  Als wetenschapsjournalist met een graad in de biologie ging Fransen weer eens vreselijk zijn boekje te buiten.

  Waarom organiseren ze daar niet een debat tussen twee biologen? Ik wil hun wel alle hoeken van de literatur laten zien en het publiek tonen waar Darwino’s de mist in gaan.

  pb

 8. Ik ben niet politiek correct, hoor … het lijkt me prima je eigen geluid op de radio te laten horen, maar het serieus nemen van jonge aarde creationisten zou ik op die manier niet doen.

  Maar dat had je al geraden, denk ik zo.

 9. @Eelco, er zijn heel veel mensen die creationisme serieus nemen – en dat neem ik dan weer serieus. Dus wil ik er voor zorgen dat op zenders die deze mensen bereiken niet alleen de Peter Scheele’s (of Peter Borgers) van deze wereld klinken.

  En ook nog eens in goed gezelschap van jouw collega Heino Falcke (die eerder al een nieuwsduiding gaf voor dezelfde zender).

  Het blijft een afweging, overigens: het effect van zo’n ‘optreden’ valt simpelweg niet te voorspellen. Maar ik denk dat het geven van informatie in dit geval de juiste optie was.

 10. Heino Falcke is goed gezelschap, uiteraard.

  Dat je het serieus neemt dat sommige mensen jonge aarde creationisme serieus nemen is natuurlijk iets wat ik ook doe. Maar de jonge aarde creationisten zelf serieus nemen door ze een platform te geven … dat lijkt mij geen goed idee.

 11. “Maar ik denk dat het geven van informatie in dit geval de juiste optie was.”

  Maar dat kan heel goed apart. Dan dissocier je je beter van de methodes die jonge aarde creationisten er op na houden.

 12. Dat begrijp ik, Rene. Ik was vooral benieuwd naar de motivatie voor jouw (vrije) keuze, die inderdaad anders is.

 13. TV:
  “in miljarden jaren oude aarde geloven”
  “zijn er feiten te vinden voor een schepper, in het heelal”
  “evolutieleer – (over zwaartekrachtgolven!)”
  “evolutietheorie manier om te kijken naar ontstaan aarde”

  TV is consistent: evolutieleer / evolutietheorie is doodgewoon alle wetenschap die tegen YEC ingaat, niet wat biologen evolutie noemen. Dat kom je meer tegen.

  TV heeft niet veel idee van wetenschap, maar bij Peter Scheele is elke notie van wetenschap afwezig.

 14. Het is natuurlijk al wel een heel goed punt dat Heino Falcke en Rene überhaupt op die zender komen. De sympathie van veel luisteraars zal zonder veel nadenken bij Peter Scheele liggen, en Heino Falcke en Rene komen veel verstandiger over.

 15. @Gerdien, de presentatrice is geen specialist. Zelfs de NOS maakt bij dit soort berichten fouten (die hebben ook geen specialisten in huis). Voor mij is het GNR glas half vol, niet half leeg.

 16. Ik vond trouwens dat Vincent Icke het deze keer goed deed bij DWDD (het uitleggen van de BICEP2 resultaten). Het helpt er een specialist bij te halen 🙂

 17. @ Eelco

  Je denkt op dit punt teveel als afstandelijke wetenschapper. De boodschap van het creationisme gaat er bij veel gelovigen nogal altijd in als koek . Dan is het altijd nuttig als er op met name christelijke fora een tegengeluid komt van verstandige mensen als René Fransen en Heino Falcke., die daar tijd in willen steken. Het is geen dankbare taak. Denk ook aan nieuwe, ontwikkelingen, die zich sluipenderwijs voltrekken. Op islamitische scholen voor voortgezet onderwijs is creationisme erg polulair, omdat creationisme in de (orthodoxe) islam gangbaar is.

 18. “Je denkt op dit punt teveel als afstandelijke wetenschapper.”

  Dat lijkt me nu juist goed om te doen.

  Ik vind het geven van tegengeluid prima (doe ik zelf ook), maar het ging mij erom of je het podium wilt delen. Zoiets geeft een zekere legitimiteit aan creationisten, die ze gezien hun gebruikte methodes niet verdienen.

 19. M.

  “Oh nee he, nu is zelfs Ian Juby overgestapt naar het evolutiekamp”

  En welke dag is het vandaag?

 20. Rene

  Misschien kan ik slecht zoeken ,maar is die uitzending van groot nieuws nog ergens te belusiteren?

 21. Andre,

  Hij is zeker leuk. De homo jubagenis (Ian Juby), the final step, veromfaaid en bedremmeld kijkt hij ons aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.