Biologos ECF – Dag 2

20150701_220236Eerst maar even dag 1 afronden – de lezing van John Walton, oud-testamenticus. Boeiend, hij zet vooral in op een archetypische kijk op Adam en Eva, zonder de historiciteit per se te verwerpen.

Maar, aldus Walton, er zitten allerlei haken en ogen aan de tekst in Genesis. Hoe kun je bijvoorbeeld iets vormen van stof? Wel van klei, maar niet van stof. Stof staat voor vergankelijkheid in de rest van het OT….

Of die rib – maar Eva is niet gewoon een ‘rib uit Adams lijf’, zei is ‘vlees van mijn vlees’. De term voor rib is niet anatomisch, maar eerder architektonisch als in ‘ twee gelijke helften’.

Zo had Walton nog veel meer om je aan het denken te zetten. Maar een tafelgenoot dacht dat ik het niets vond, mijn aandacht zakte nogal eens weg. Na 11 uur, en met zes tijdszones achter de kiezen niet echt raar.

Vandaag… We begonnen met een stevige lezing over  original sin, a moderate reformed view. Oef. Boeiend punt: we dragen bij geboorte wel de erfzonde mee, maar zijn daarmee niet schuldig. Nog niet, dat is pas zo als we zondigen. Dus baby’s of verstandelijk beperkten zondigen niet.

Topper van de dag was Leonard vander Zee, een voorganger. Hij wilde meer preken over de schepping en sloot zijn betoog af met een hervertelling van de schepping met beelden uit Bijbel en wetenschap. Bekijk het vooral als dit online komt Indrukwekkend mooi.

Na de lunch parallelsessies, ik ging weer naar human origens, omdat een paar lieden die ik ken via internet (The Natural Historian en nog iemand) en die ik bewonder om hun heldere en eerlijke werk. Lezingen wel aardig, maar iets aan de speculatieve kant.

Laatste lezing van een MD PhD van Afro-amerikaanse afkomst die vertelde hoe hij zijn familie erbij probeert te houden door de ruimte te laten voor traditionele Bijbelopvattingen. Persoonlijk en mooi verhaal.

De postersessie… Tsja, zoals ik het mij herinnerde uit mijn jaren als wetenschapper. Beetje saai dus. Wel een paar goede gesprekken, met bekenden en onbekenden. En: die deegptretzels zijn me een partij zout! Ouch.

Toen nog een uurtje door downtown Grand Rapids gelopen, ongeveer zo gezellig als een industrieterrein met vroeg 20e eeuwse kantoorpanden. Veel eettenten, nauwelijks gewone winkels, die zitten in de shoppingmalls in de periferie.

De laatste lezing van Jeff Schloss, mooi verhaal over verwondering in de biologie. Plus hoe mooi alle aanwijzingen voor evolutie zijn.

De dag sloten we af op de 27e verdieping van mijn hotel. Uitzicht, maar vooral veel gesprekken tijdens het eten (buffet achtig), met inmiddels bekenden en nog onbekenden. Weer een paar visitekaartjes uitgewisseld (die gebruiken ze hier echt veel, blij dat ik er 20 heb geprint!).

De maaltijd werd afgesloten met worship en Psalm 104. En daarna een brownie en naar beneden. Blog tikken (check), dan alvast spullen klaarleggen om morgen in te pakken, even bijkomen, douchen en slapen.

Morgen nog een paar lezingen en een laatste get-together met ECF grantees en dan door naar het vliegveld. Vermoeedelijk geen gelegenheid om dag 3 direct te bloggen hier. Vrijdagavond laat thuis.

Nog even inhoudelijk: zeker boeiende dingen gehoord, maar vooral veel inspirerende gesprekken met mensen die allemaal worstelen met de vraag: hoe zit het nu met evolutie en hoe leg ik het uit, hoe ga ik het gesprek aan.

Diverse persoonlijke verhalen gehoord. Liefde voor Jezus en het evangelie staat voorop en wordt Amerikaans-duidelijk gedeeld. Mooi ook om steeds met 250 deelnemers te zingen en te bidden.

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.