Boekpresentatie Gomarus College Groningen (update)

gomarus-college-groot

(update 14/12, link toegevoegd naar kort verslag, zie onderaan)

Een beetje laat, maar nog even de aankondiging van een boekpresentatie, morgen, 8 december, op het Gomarus College in Groningen. Het gaat om twee boeken, een over duurzaamheid en een over schepping/evolutie, die gebruikt worden (sinds dit jaar) bij een speciaal vak voor bovenbouwleerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen krijgen dit vak, ongeacht hun profiel. Hierin geeft de school invulling aan de eigen levensbeschouwelijke positie (het Gomarus is Gereformeed Vrijgemaakt).

Ik ben als meelezer betrokken geweest bij het boek over schepping/evolutie. Het boek geeft m.i. een goed beeld van de evolutietheorie. De leerlingen worden aan het denken gezet, en aangemoedigd de feiten te onderzoeken. Wat dit project extra boeiend maakt, is dat álle leerlingen dit vak volgen. Dus ook leerlingen zonder biologie in het pakket krijgen een serieuze inleiding in de evolutiebiologie. Ik zou durven stellen dat de gemiddelde Gomarus-leerling straks meer weet van evolutie dan de gemiddelde scholier.

Er valt voor fijnslijpers nog wel wat af te doen aan de boeken, de auteurs erkennen zelf dat ze richting creationisme neigen, meer dan richting theïstische evolutie. Maar alle mogelijke opvattingen komen aan bod. De scholieren krijgen duidelijk te horen dat lang niet alle christenen vinden dat je moet kiezen tussen God en Darwin.

De presentatie is vrij toegankelijk. Dat is leuk voor wie in de buurt is en er heen wil gaan. Ik zal een korte presentatie geven (10 minuutjes max), hoofdspreker is weerman Reinier van den Berg.

Een kort verslag van de bijeenkomst staat op de site van het Gomarus. Voor wie het zich af vraagt, de opmerking ‘het is jammer als christenen op basis van onjuistheden de evolutie onderuit halen’ is wat ongelukkig weergegeven, bedoeld is ‘het is jammer als christenen met onjuiste argumenten proberen evolutie onderuit te halen’.

Please follow and like:

11 gedachten over “Boekpresentatie Gomarus College Groningen (update)”

 1. Het is meer om te plagen dan serieus bedoeld, maar: het kan met de weergave van de evolutietheorie redelijk tot goed gesteld zijn in dit boek, maar hoe zit het met de weergave van de theologie? Hoe wordt er in dit boek gesproken over de verhouding tussen theologie en natuurwetenschap? Wordt daar expliciet op ingegaan in bijv. een methodisch excurs? Je komt namelijk m.i. nooit uit de patstelling “Darwin of God?” dan door inhoudelijk en methodisch te reflecteren over de aard van en relatie tussen theologie en natuurwetenschap.

 2. ‘t Is een boek voor de middelbare school! Er worden een paar theologische posities kort beschreven. Heb het nu niet bij de hand, en is even geleden dat ik het heb gelezen. Maar de relatie geloof/wetenschap wordt idd besproken.

 3. Rene, wat doet de weerman Reinier van den Berg daar?
  Extreem anti-evolutie uitspraken van hem waren voor mij in 2006 de directe aanleiding om evolutie blog te beginnen. Dit waren zijn uitspraken:
  “De evolutietheorie vind ik een ongeloofwaardig verhaal” en:
  “Ik heb ook respect voor iemand die gelooft dat hij afstamt van de apen, want dat is tenslotte ook een geloof.”
  http://evolutie.blog.com/2006/07/27/galileo-het-nieuwe-eo-wetenschapsprogramma/

  Heeft hij iets met het boek te maken?
  Heeft hij in zijn verhaal laten doorschemeren dat de wereld ouder dan 6000 jaar is?

 4. @ Gert: Er worden twee boeken gepresenteerd, Reinier gaat het hebben over duurzaamheid en klimaatsverandering, naar aanleiding van een Poolreis die hij heeft gemaakt. Maar hij was niet bij een van beide boeken betrokken, iig niet bij ‘Terug naar af’.

 5. @ Gert: Reinier van den Berg vertelde gisteravond dat hij de afgelopen jaren is opgeschoven, en zegt theïstische evolutionist te zijn.
  Verder een mooie avond, de school benadrukte de noodzaak de leerlingen te leren nadenken over complexe vragen. Zo’n 75-100 bezoekers. En een mooi verhaal van Reinier over duurzaamheid, vooral aan de hand van een bezoek aan Groenland. Veel beelden van afkalvende gletsjes en grafiekjes over opwarming en verdwijnen van landijs.

 6. Het was geen inderonsje, Peter, gewoon een bijeenkomst waarin mensen met veelal zeer uiteenlopende visies op respectvolle wijze met elkaar in gesprek gingen.

 7. Terug naar af.

  Klink als…

  Terug naar de Oorsprong.

  Ik heb een boekje besteld en zal het tzt op mijn weblog bespreken…

  PB

  Je vindt de drie-eenheid Korthof-Smedes-Fransen geen onderonsje? Ik wel.

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 8. Peter, ik ben het met Gert op heel veel punten oneens, en met Taede ook. Maar, net als met veel mensen die in Groningen bij de boekpresentatie waren, kan ik prima met ze discussiëren. En soms informatie uitwisselen zoals hierboven gebeurd is. Je weet wel, iemand stelt een vraag (hoe denkt Reinier) en dan geef je antwoord (nou, dit zei hij).
  Werkt prima, een echte aanrader!

 9. Weet je Peter, ik ga echt niet meer in op je insinuaties en rare opmerkingen. Als eerder gezegd, een serieuze discussie wil ik best aan, maar niet dit kinderachtige gedoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.