Dingen te doen…

En dan blijkt je laatste blogpost ineens van 15 december te zijn. Ik heb zeker geen writers block (dat zou niet handig zijn in mijn beroep) maar het kwam er allemaal even niet van. Feestdagen, drukke dagen, baaldagen enzovoorts. Nog geen griepdagen, overigens, slechts een enkele hoofdpijncrashdag.

De afgelopen periode was het energieniveau door allerlei omstandigheden wat laag. Dan moet je keuzes maken en de realiteit van een (deeltijd) zzp’er is dat ik voorrang moet geven aan betaalde klussen. En daarna aan klussen die op een andere manier beter renderen dan een blogpost.

De komende weken is er weer voldoende te doen buiten dit blog om, dus combineer ik het nuttige met het bloggerige door dat even op een rijtje te zetten. Niet helemaal triviaal, het gaat wel degelijk over  geloof en wetenschap.

Embryo’s

Binnenkort reis ik twee keer naar het midden des lands om briefings te geven over een thema waar ik al een tijdje mee bezig ben: ethische vragen rond embryo-onderzoek en stamcel onderzoek. Nieuwe genetische technieken maken het mogelijk om bijvoorbeeld mutaties te repareren bij embryo’s. En stamcellen – ook de zogeheten geïnduceerde pluripotente stamcellen die bij alle christelijk partijen het etiket ‘ethisch verantwoord’ hebben gekregen – blijken embryo-achtige structuren te kunnen vormen. Structuren die ontstaan in een celkweek, dus zonder bevruchting!

Boeiend, want het roept de vraag wanneer het menselijk leven nu precies begint. Ik schreef daar in februari over in De Nieuwe Koers. En veel eerder al schreef ik voor het UMCG dit persbericht. Vanuit de wetenschap klinkt overigens luid en duidelijk de roep om een brede ethische discussie over dit thema. Doel van de bovengenoemde briefings is dan ook om partijen te stimuleren die handschoen vanuit de christelijke ethiek op te pakken.

Evolutie

Wat nog meer? Wel, ik presenteer op 11 april een poster tijdens de eerste bijeenkomst van de Netherlands society for evolutionary biologists. Onderwerp is het gesprek over evolutie met creationisten.

Op de iets langere termijn ga ik 5 juni in debat met Mart Jan Paul bij een Gronings theologiedispuut van de PThU, over het welbekende thema schepping/evolutie. En dat staat volgende week ook op het programma in mijn eigen (evangelische) gemeente, waar we vier avonden organiseren over ‘omgaan met verschillen’. Ik leid die avond volgende week, aangezien het onderwerp waarover we kunnen verschillen van mening dan ‘evolutie of schepping’ is.

Overigens brengen al deze activiteiten niets op, helaas, behalve een enkele keer reiskostenvergoeding. Waardoor de druk om betaalde stukjes te schrijven (en/of diensten te leveren, zoals redactie van onderzoeksaanvragen) alleen maar groter wordt. En er weer minder tijd is voor het schrijven van blogs. Nou ja, het is niet anders!

Please follow and like:

3 gedachten over “Dingen te doen…”

  1. Sterkte, René: hopelijk niet teveel drukke en baaldagen meer dit jaar (en daarna).

    Maar je bent niet de enige, als dat helpt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.