Een merkwaardig argument

michael-denton-evolution-largeVorige week stond er een merkwaardige opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad. De theoloog Ronald van Schouwen stelt dat de evolutietheorie achterhaald is. Zijn argument? Lees het boek ‘Evolution, a theory in crisis’ van Michael Denton.

Het merkwaardige van dit stuk is niet zozeer dat Van Schouwen niets ziet in evolutie, maar dat hij zijn totale argumentatie haalt uit één enkel boek. Een analoge redenering zou zijn: ‘de opstanding van Jezus heeft nooit plaatsgevonden, lees Kuitert er maar op na’.

Ik vermoed dat Van Schouwen dat geen zuivere argumentatie zou vinden. Waarom dan wel één bron noemen tegen evolutie, terwijl er boekenkasten, bibliotheken vol zijn geschreven met argumenten vóór evolutie? Merkwaardig.

Van Schouwen gaat overigens in op een eerder stuk van Gijsbert van den Brink, die evolutie ‘geconsolideerde kennis’ noemde. Van den Brink heeft het afgelopen jaar dan ook hard gewerkt aan een theologische verwerking van die geconsolideerde kennis. Dat lijkt mij een betere benadering dan die van Van Schouwen.

Het boek van Denton is trouwens alles behalve oncontroversieel. Zie bijvoorbeeld deze kritiek op zijn boek. Overigens heeft Denton zijn mening sinds publicatie van het genoemde boek al weer bijgesteld, en zit hij niet meer in de hoek van intelligent design. De kritiek van Van Schouwen op de evolutietheorie is dus achterhaald.

Please follow and like:

61 gedachten over “Een merkwaardig argument”

 1. Ik neem aan dat de minister dit gedoe vooral negeert (als dat mag).

  Het een ‘rectificatie’ noemen is inderdaad wel heel gortig.

 2. RD link 19.12.2011: http://www.refdag.nl/opinie/welbeschouwd/ijsberenbedrog_bij_de_bbc_1_610779

  Het RD gebruikt wel erg “grote woorden” zoals bedrog, verontwaardigde reacties, onrust, schande enz.

  Dat de lezersrecties in Engeland voor het overgrte deel juist positief waren vermeldt het RD echter niet!

  Thirty-two people from an audience of 8million objected to the way a scene was filmed, where a Polar bear mother gives birth to her cub.

  link: http://adriansamarra.com/frozen-planet-scandal/

  Een andere reactie:
  link: http://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/2011/12/14/revealed-highland-polar-bear-walker-was-cub-at-centre-of-frozen-planet-faking-scandal-86908-23633677/
  Who cares if all the footage wasn’t shot on location, the press are trying to stir up a fury over this issue. Yo have to take into consideration the safety of both the bears and the camera crew in the filming of these wonderful scenes. Do you want the BBC to film in the Arctic and then for them to be criticised for disturbing the polar bears and then finding out that the mother has killed the cubs. NO of course you don’t.

  Do you want to find out a talented cameraman who spent weeks trying to get the footage wa killed by the female polar bear who is protecting her cubs, againg of course you don’t.

  Look at this programme which was a stunning, informative documentary which i’ll be happy to watch again.

  Some scenes obviously have to be filmed in controlled environments .

  Get real and stop trying to stir up trouble!

  Tenslotte: Een paar evolutionisten ontketenden een actie, wat ertoe leidde dat de EO een schrobbering kreeg van de eerdergenoemde Atten­borough.

  Prik richting Gerdien & Co.?

 3. Er is de VS een protestactie richting Discovery Channel, waarom ze het 7de deel wilden weglaten. Er wordt trouwens met geen enkel woord in die aflevering gezegd dat de opwarming het gevolg is van menselijke activiteit.

 4. De redenen waarom die scene niet in het wild is gefilmd, is natuurlijk valide. Maar het was netter geweest wanneer de BBC dat erbij had gezegd.

 5. Afgaande op wat ik tot nu toe heb gezien hebben ze dikke duimen bij het RefDag … ik kan er niet meer van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.