Een vijfde Nederlanders wijst evolutie af

evolutieNegentien procent van de Nederlanders denkt dat Darwin er naast zat met zijn evolutietheorie. Maar van de mensen die zich ‘zeer gelovig’ noemen, zegt toch nog tien procent dat Darwin gelijk had. De meest ‘Darwinistische’ partij is GroenLinks (91 procent), van de ChristenUnie stemmers denkt een kwart dat Darwin gelijk had.

Dit blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond naar acceptatie van de evolutietheorie, Intelligent Design (volgens deze enquête betekent dit, dat het leven op aarde door God is gemaakt, wat afwijkt van de ‘gewone’ definitie van ID) en de oerknaltheorie, die het ontstaan van het universum verklaart.

‘Intelligent Design’ is populair onder mensen die zichzelf ‘zeer gelovig’ noemen (75 procent steunt dit idee). Op de totale bevolking ziet 22 procent wel iets in een ontwerper. De oerknal is volgens 42 procent de manier waarop het universum begon, 29 procent denkt van niet en 28 procent heeft geen idee. Van de ‘zeer gelovigen’ wijst 76 procent de oerknaltheorie af, onder ‘gelovigen’ is dit 46 procent.

De Hond vroeg ook naar gedachten over de inspiratie van de Bijbel. Negen procent denkt dat de Bijbel door God is doorgegeven aan mensen. Tien procent denkt, dat het mensenwerk is, maar wel gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. De meerderheid, 56 procent, ziet de Bijbel als mensenwerk, gebaseerd op overleveringen.

Het is een boeiend onderzoekje. Het aantal mensen dat evolutie afwijst, is vergelijkbaar met gegevens van een paar jaar geleden. De houding ten opzichte van de Bijbel is interessant, in totaal noemt 26 procent zich ‘zeer gelovig’ of ‘gelovig’, maar die zien de Bijbel dus lang niet allemaal als een Goddelijk boek. En 17 procent denkt dat de Bijbel een ‘vrij accurate beschrijving is van wat er sinds het ontstaan van de aarde is gebeurd’.

De populariteit van Intelligent Design in deze enquête lijkt vooral te liggen aan de definitie, die eerder bij de term ‘creationisme’ lijkt te horen.

De opsplitsing naar politieke partij biedt ook wat boeiende inzichten. De aanhangers van de PVV van Geert Wilders lijken bijvoorbeeld minder gelovig dan de gemiddelde Nederlander. De ChristenUnie stemmers zijn het meest gelovig, wat geen verrassing is. De PvdA heeft de meeste stemmers die zichzelf ‘niet gelovig’ noemen (64 procent).

Het onderzoek is hier in z’n geheel te lezen

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.