Evangelische theologen en evolutie

biologos-logoEen slordig, maar toch wel interessant onderzoekje op de BioLogos website: een enquête onder docenten op evangelische theologische opleidingen in de VS. De resultaten staan als ‘scholarly essay‘ op de site.

Ik was niet heel diep onder de indruk van dit essay, dat vooral een lange opsomming is van dingen die anders hadden gemoeten aan het onderzoek. Maar de conclusie is wel opvallend. Die luidt namelijk dat 46 procent van de ondervraagde docenten evolutie als Gods scheppingsmethode accepteert.Dat is best veel. Het gaat hier om evangelische opleidingen in een van de meest behoudende landen op dit terrein. Ik moest na lezing van dit stuk denken aan een enquête die een tijdje geleden in Nederland is gehouden, waaruit bleek dat predikanten en voorgangers minder vaak in een zesdaagse schepping geloofden dan gemeenteleden.

En overigens, we hebben het op deze site nog wel eens over wetenschappelijke onwetendheid, maar wat dachten jullie van het nogal grote gebrek aan kennis over de Bijbel? Zie dit bericht in The Times…

Please follow and like:

10 gedachten over “Evangelische theologen en evolutie”

 1. Hoi René,
  vind je het goed als ik hier een verslag van mijn bezoek aan Studium Generale doe? ‘t Is wel een beetje lang (twee A4’tjes). Het is de lezing van Simon Conway Morris.

  groet,

  Arnoud

 2. Het begint zo..

  “Ik zou graag iets willen zeggen over de lezing die Simon Conway Morris gisteravond gaf op de RUG. Drie redenenen waarom het een beetje aansluit op deze blog:
  1. Simon Conway Morris is christen
  2. Morris haalde creationisme en ID aan
  3. Morris heeft dezelfde achternaam als Henry Morris, oprichter van het Institute for Creation Research, genoemd in het essay van BioLogos.”

 3. @Arnoud 2de,
  Om maar weer eens te pieteren, in Simon Conway Morris is Conway Morris zijn achternaam. Het staat als Conway Morris op de rug van zijn boeken, en hij alfabetiseert het zelf in de literatuurlijst onder C.

 4. Dus ik moet hem in mijn verslag Conway Morris noemen? En niet S.C.Morris, of Morris? Bedankt, ik moet het toch even aanpassen.

 5. Arnoud,
  Ben benieuwd, want ik zat daar ook te luisteren en wat aantekeningen te maken.
  Roeland

 6. Ja, dat wilde ik ook wel… Maar af en toe heb ik andere dingen te doen. Los daarvan, na een hele dag schermwerk probeer ik uiterlijke 20:00 de digitale wereld achter mij te laten. Krijgen m’n dochters kans om hun huiswerk te maken!

 7. Kijk, hier heb je volgens mij alweer zo’n langs elkaar heen gepraat. Ik bedoelde oprecht dat ik hoopte dat je snel zou reageren, want ik wil graag weten of ik mijn verslag hier kwijt kan/mag.

  Ik kan al niet begrijpen dat je zoveel tijd over hebt om deze site bij te houden! Mijn complimenten.

  Maar eh.. vind je het goed?

  groeten,

  Arnoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.