Evolutie niet populair op scholen VS

Nog even een kort berichtje. Vandaag in Science een kort onderzoek van twee politicologen, naar de manier waarop biologiedocenten op high schools omgaan met evolutie. 28 procent volgt het curriculum, 13 procent doet (ook) aan creationisme/ID en 60 procent probeert controverse te voorkomen.

Zie dit persbericht. Ik heb ook een kort berichtje geschreven voor het Nederlands Dagblad van vandaag (registratie – gratis – nodig).

Please follow and like:

10 gedachten over “Evolutie niet populair op scholen VS”

 1. Gezien hoe giftig het in de VS toegaat ligt het voor de hand dat veel leraren niet voor dagelijkse kif voelen, maar het betekent wel dat de leerlingen nooit zullen snappen hoe wetenschap werkt. Zoals het persbericht zeg, wetenschap kun je niet behandelen als een losse persoonlijke mening. Hier is het vermoedelijk niet beter.

 2. In antwoord op Gerdien: ik heb vernomen dat het in Nederland niet zozeer evolutie is dat bij leraren een heikel punt is (behalve een aantal scholen op de Veluwe misschien), maar dat met name in de Randstad het vooral de Holocaust is. Veel moslimkinderen geloven niet dat er ruim 6 miljoen joden door de Duitsers zijn vermoord, dat Auschwitz gaskamers had, etc. Leraren die hier toch over lesgeven worden uitgejoeld of zelfs persoonlijk bedreigd. Op sommige scholen schijnt de Holocaust zelfs helemaal taboe te zijn. Hier hoor je echter in de politiek nooit iets over. Hoezeer de schepping-evolutie discussie mij ook persoonlijk intrigeert, die Holocaust-ontkenning zou wat mij betreft prioriteit moeten krijgen boven evolutie. (Sterker nog: ik vermoed dat het een wellicht met het ander samenhangt.)

 3. @ Taede, maar in Elsevier staat ook dat de bezetting van Indonesië het minst populaire onderwerp is. Hebben we hier soms een menselijk trekje in het vizier, dat we het niet leuk vinden te horen over nare dingen die we gedaan hebben – of nare dingen die onze vijanden aangedaan zijn?

 4. @ René,

  Dat Elsevier-stuk kwam ik toevallig tegen. Dat docenten moeite hebben de Holocaust ter sprake te brengen had ik al vaker gehoord, mede tijdens lezingen over de evolutietheorie etc. Ik kreeg dan te horen dat de Holocaust controversiëler werd geacht dan de evolutietheorie. Hoeveel daar waar van is, weet ik niet, maar ik vermoed dat er een kern van waarheid in zit. De achtergrond zou dan met name gezocht moeten worden in de anti-joodse houding van veel jonge moslims, niet in “het niet leuk vinden te horen over nare dingen die we gedaan hebben” o.i.d.

 5. “de anti-joodse houding van veel jonge moslims”

  Da’s nogal een beschuldiging, zeker dat ‘veel’.

  “het niet leuk vinden te horen over nare dingen die we gedaan hebben”

  Ik kan me niet herinneren dat de islam achter de holocaust zat … dus waarom zouden ze dat denken ? Ik begrijp die ‘we’ niet …

 6. Eelco,

  Ik bedoelde het niet als beschuldiging. Het is geen geheim dat veel moslims, en dan met name jongeren, een anti-joodse houding hebben (mede n.a.v. de ontwikkelingen in Israël); antisemitisme in Nederland is momenteel gewoon het sterkst onder moslims. Daar is al behoorlijk wat onderzoek naar gedaan.

 7. @Taede:
  je schrijft nog steeds ‘veel moslims’. Ik zie geen enkel bewijs voor die beschuldiging (ik kan het niet anders lezen): dat er anti-semiten bestaan is natuurlijk duidelijk, maar om moslims er uit te lichten als zijnde een groep waar dit ‘veel’ voorkomt lijkt me nogal te ver gaan. Uiteraard komt het onder moslims voor, maar je zult toch echt moeten aantonen dat het daar veel meer voorkomt dan bij andere groepen.

  Verder: anti-Israel is niet hetzelfde als anti-joods …

 8. @ Taede

  Hoezeer de schepping-evolutie discussie mij ook persoonlijk intrigeert, die Holocaust-ontkenning zou wat mij betreft prioriteit moeten krijgen boven evolutie. (Sterker nog: ik vermoed dat het een wellicht met het ander samenhangt.)

  Over die laatste opmerking: wat bedoel je precies? Ik lees in creationistische lectuur vaker de opvatting dat het denken van de holocaust mede veroorzaakt zou zijn door geloof in evolutie (ik denk het zelf niet hoor), dus ik ben wel nieuwsgierig hoe je denkt dat holocaust- en evolutie ontkenning samen zou hangen.

  antisemitisme in Nederland is momenteel gewoon het sterkst onder moslims

  Veel semieten zijn ook moslim, en anti-semitisme komt dus niet uit moslim-zijn voort.

  gr Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.