Geloven als een kind

speenIk heb onlangs wat met Frank van der Zwan gediscussieerd op zijn weblog ‘EO Herroep’, over ‘geloven als een kind’. Frank vindt dat accepteren van de evolutietheorie niet kan samengaan met het christelijk geloof. Hij vindt bovendien:

‘om TE [theïstische evolutie, dus evolutie accepteren en in God geloven, rf] te kunnen aanvaarden moet ik meer waarde hechten aan de (feilbare, menselijke) wetenschap dan aan een letterlijk lezen en simpel, kinderlijk en onbevangen aanvaarden, geloven en vertrouwen van Gods Woord.’

Kortom, ga geloven als een kind, en je komt uit bij de waarheid. In een reactie op zijn blog heb ik Frank erop gewezen dat we niet bij het ‘kinderlijke’ moeten blijven – zie bijvoorbeeld 1 Korintiërs 13:11

‘Toen ik een kind was, sprak ik als een kind, dacht ik als een kind en redeneerde ik als een kind. Maar nu ik volwassen ben, heb ik het kinderlijke voorgoed achter mij gelaten.’

Natuurlijk is kinderlijke onbevangenheid een groot goed, maar we hebben ons verstand uiteindelijk van God gekregen. En als Frank gelijk heeft, zouden we geen theologen, voorgangers of andere Bijbeldeskundigen nodig hebben…

Vandaag stond er over dit onderwerp een mooie column op de opiniepagina van het Nederlands Dagblad, door Bart Wallet, onder de titel ‘Kinderlijk geloof is geen blind geloof’.

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.