Inspirit Media failliet

ebmediaHaal ik vanochtend de krant uit de bus, lees ik dat Inspirit Media failliet is. Gevolg van een aantal missers en ruzies in het verleden, zoals hier te lezen is. Tot mijn verbazing zat ook het hier wel eens besproken Weet-magazine onlangs in het pakket van Inspirit Media. Ik weet niet in welke constructie (meeliftend, of echt overgenomen). Er zat een vaag plannetje in m’n hoofd eens contact op te nemen met de uitgever, maar dat hoeft dus niet meer.

Nu zal ik geen traan laten vanwege Weet, maar wel voor een aantal andere bladen. Met name CV-Koers heeft toch een aantal discussies aangezwengeld in christelijk Nederland. Dit soort opiniërende bladen is belangrijk. Ik hoop dan ook dan een andere uitgever een of meer titels overneemt. Bijvoorbeeld Jongbloed, die vorig jaar ook fuseerden met Medema (uitgever van m’n boek).

Please follow and like:

11 gedachten over “Inspirit Media failliet”

 1. Weet Magazine werd uitgegeven door Christelijke Tijdschriften BV in Utrecht. De uitgever staat niet op Weet’s onlangs veranderde website. Voordat de website veranderde was er een ‘Voor Adverteerders’ pagina. Daaruit viel op te maken dat het om 6000 exemplaren gaat, welstandsgroep 4-5.
  Het lijkt me dat 6000 exemplaren winst maakt, tenminste als de schrijvers van de artikelen het voor weining doen.

 2. @ Gerdien, maar je kon Weet krijgen in een ‘vakantiepakket’ tijdschriften van Inspirit. Nu ja, de relevantie van de exacte relatie is inmiddels achterhaald.
  Wel jammer van Inspirit Media.

  Overigens, 6000 exemplaren is niet heel veel. Auteurskosten zijn voor christelijke bladen geen heel grote post, kan ik je uit ervaring zeggen. Veel gaat toch naar drukken, verzenden en marketing. En naar vaste redactie in loondienst. Vermoedelijk heeft Weet die niet, dus dat scheelt wel.

 3. @Eelco, Ik zat dat uit mijn hoofd te citeren, klopte dus niet.
  Die 17000 algemene oplage geeft me meer zorg dan die 7000 abonnees. Het ligt jammer genoeg bij de Bruna naast Kijk en Quest.

 4. Dat kan natuurlijk niet: ‘Weet’ is geen populair wetenschappelijk tijdschrift (wat ze zelf ook mogen claimen): ‘Kijk’ (las ik vroeger veel) en ‘Quest’ wel. Maar ik neem aan dat je de Bruna daar niet op kan aanspreken …

 5. Het schijnt dat tijdschriften aan een winkel worden aangeboden als een ‘mandje’, sortering A, B, C, maar ik weet niet wie de organisatie daarachter is.

 6. Maar ik neem niet aan dat Kijk en Quest zich verbonden voelen met ‘Weet’ … je zou dus verwachten ‘Weet’ naast de andere religieuze tijdschriften aan te treffen.

  Wellicht missen ze zo zelfs hun doelgroep: de Kijk en Quest lezers herkennen de geheel religieuze motivatie toch echt wel, en laten het blad geheel links liggen. Of wijden er spottende blogjes aan (even googlen en je vindt er zo een paar).

 7. Rene, ik begrijp het even niet: gaat ‘Weet’ nu ook verdwijnen of niet? De website etc. vermeldt niets en is nog gewoon in de lucht (is zo te zien zelfs recentelijk vernieuwd).

  Overigens heeft de tijdschriftenbranche in het algemeen het momenteel erg moeilijk, dat zal echter voor kleinere tijdschriften nog harder aankomen.

 8. @ Taede, ik vermoed dat Weet gewoon heeft meegelift bij Inspirit. Ze worden nergens in de publicaties over de failliete boedel genoemd. Mijn observatie was dat Weet onderdeel uitmaakte van een ‘vakantie-tijdschriftenpakket’ van Inspirit.
  De distributie naar bijvoorbeeld Bruna zal vermoedelijk niet via Inspirit lopen, daar liggen de bladen van Inspirit volgens mij niet.
  Voor Weet zal er dus weinig verandern, schat ik in.

  Overigens lijkt er ook flinke belangstelling te zijn voor de titels van Inspirit. Dat zou goed nieuws zijn. Als gezegd, CV-Koers is belangrijk geweest in het aanzwengelen van verschillende debatten in christelijk Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.