Jan Lever overleden (nieuwe link)

leverIk zag het nieuws wat laat, maar afgelopen week is emeritus hoogleraar biologie aan de VU Jan Lever overleden. Lever heeft in de jaren vijftig geijverd voor de acceptatie van evolutie binnen de synodaal gereformeerde kerken. Ik heb nooit heel veel van hem gelezen, maar vond het wel intrigerend hoezeer zijn werk van 50 jaar geleden nu weer opnieuw moet gebeuren – deels ook via mijn eigen boek ‘Gevormd uit Sterrenstof’.

De intro van het bericht in Trouw vind ik overigens merkwaardig: Lever wordt aangehaald met een uitspraak gedaan in het Nederlands Dagblad ‘Als ik naar schelpen kijk, word ik zo religieus als wat’, waarna het stukje besluit ‘Toch had de bioloog het creationisme al lang de rug toegekeerd’. Alsof geloof en evolutie elkaar uitsluiten. Raar standpunt voor Trouw… (Verder is Koos Dijksterhuis een prima kerel, leuke stukjes!)

Ad Valvas besteedt ook aandacht aan het overlijden, Andries Knevel twitterde erover (net als wetenschapsschrijver Jos van den Broek) en ook op Protestant.nl is er aandacht. Het Nederlands Dagblad had zaterdag een kort stukje (zie ik niet op de site), in het Reformatorisch Dagblad vond ik zo snel geen bericht. En verder staat er nog het een en ander op Google, natuurlijk…

(update 8/12) Ab Flipse (VU) heeft een in memoriam geschreven.

Please follow and like:

3 gedachten over “Jan Lever overleden (nieuwe link)”

  1. In zijn laatste boek betoogt deze grote “Christen”bioloog dat 1) het paradijs niet bestaat, 2) het zondvloed verhaal verzonnen is… en 3) dat Christus niet door maagdelijke geboorte op de wereld kwam…

    Hiep hiep hoera voor de geevolueerde aap geheten Jezus Christus…

    Lever was een typisch product van zijn tijd…de tijd waarin de NeoDarwinsten de wereld hebben verduisterd met hun valse selectie ideeen…en waar hij zonder kritiek achteraanhobbelde. Dit tijdperk is nu bijna ten einde, en we kunnen de draad weer oppakken waar we 100 jaar geleden zijn gestopt: science ipv pseudoscience.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    [ Noot van beheerder: ongepaste opmerkingen verwijderd ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.