Joachim Neander en de oermens

neanderHet is een merkwaardige samenloop van omstandigheden, waar ik onlangs pas van hoorde. Dat de eerste resten van de Neanderthaler uit het Neander-dal kwamen, dat zat wel ergens in mijn hoofd. Maar waarom heette dat dal zo?
Het blijkt vernoemd te zijn naar Joachim Neander (1650-1680), die enkele zeer bekende kerkliederen componeerde.  ‘Lof zij de Heer, de Almachtige…’ is er een van. Neander was telg uit een Duits domineesgeslacht, dat de achternaam had vergriekst van Neumann in Neander.

Wanneer je dat in een roman verwerkt, en vervolgens in het Neander (=nieuwe mens) dal de restanten van een oermens worden gevonden, zullen sommige lezers vinden dat het er wat dik bovenop ligt. Maar in dit geval is de werkelijkheid weer eens merkwaardiger dan fictie.

Ik las over het verband tussen Neander en de Neanderthaler in een mailinglijst van Christians in Science, maar trof het vandaag ook aan onder een artikel in het Nederlands Dagblad. Daar reageert iemand met afschuw op het verband. Tjsa, wat doe je eraan?
schedel_neanderthaler_15-061

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.