Kieuwbogen en creationisme

gill-slitsDeze week kwam ik een mooi artikel tegen over kieuwbogen dat echt een plezier is om te lezen. De kieuwboog (of kieuwspleet) is een kenmerk van het ontwikkelende embryo van alle gewervelden. Een serie plooien in de ‘nek’ die bij verschillende dieren zich op verschillende wijze ontwikkelen. Bij de mens leveren ze onder meer de onderkaak, trommelvlies en gehoorbeetjes op.

Over de kieuwspleten is nogal wat te doen. Is het een bewijs voor evolutie? Een bewijs dat mensen van vissen afstammen? Recapituleren wij onze vissige afkomst ermee in de embryonale ontwikkeling?

Creationisten hebben nogal wat kritiek op de suggestie dat het voorkomen van kieuwbogen bij alle gewervelden wijst op gemeenschappelijke afstamming. Een deel van die kritiek, met een inhoudelijke weerlegging ervan, staat op de website ‘Playing chess with pigeons’ van Troy Britain.

Het stuk is behoorlijk goed leesbaar (al staan er nogal wat typo’s in, maar ja, wie zonder spelfouten is werpe de eerste steen) en geeft een mooi overzicht van wat kieuwbogen wel en niet zijn en vooral: hoe er in het verleden (voor Darwin) over geschreven is.

Britain pakt een aantal door creationisten geponeerde stellingen aan en weerlegt hun argumenten overtuigend. Er blijven ongetwijfeld argumenten onbesproken, maar het artikel is een aanrader. De toon is hard, soms wat snerend, maar aan de andere kant: een aantal opmerkingen die door creationisten over kieuwbogen zijn gemaakt, verdienen ook een stevige en ongezouten weerlegging. Britain voorziet zijn artikel van een grote hoeveelheid links, dus alles is te checken.

Aanbevolen!

Please follow and like:

3 gedachten over “Kieuwbogen en creationisme”

 1. Thank you for your kind comments (which I read via Google translator) regarding my article .

  I have just finished going back through it, in an attempt to correct the typos to which you referred and hopefully have caught most of them. Please let me know if you still see any of those which you noted earlier (or any new ones, as I rewrote a few things).

  How sad is it that a Dutch speaker (which I assume you are) is noting mistakes in the English of something written by a native English speaker?

  [Sigh.]

  Anyway, thanks again.

 2. Hi Troy, nice to see you here. Well, I’m a professional journalist, but often enough my Dutch texts still contain errors when I submit them… It was just missing words and stuff like that.

 3. Voor een typo van Réné: Eerste alinea, voorlaatste woord van bovenstaande tekst. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.