Maarten Verkerk over christelijke filosofie

verkerkIn het Reformatorisch Dagblad een leuk interview met Maarten Verkerk, bijzonder hoogleraar Reformatorische Wijsbegeerte in Eindhoven en Maastricht. Studenenten aan het denken zetten, da’s een goed uitgangspunt.

Als evangelicaal werd ik vooral getroffen door dit citaat:

“Daarnaast is er evangelische invloed. In die kring leeft de gedachte dat Bijbelstudie voldoende is en dat je aan christelijke filosofie niet zo veel hebt. Dat is echter een misvatting. De Bijbel reikt voedsel voor de ziel en een christelijke moraal aan, maar geen systematische beschouwing van de relatie tussen wetenschap en geloof. Je moet leren Bijbelse kennis zo te verwoorden dat je daarmee de confrontatie met de vraagstukken van de huidige tijd kunt aangaan. Dat gaat niet vanzelf.”

Dieper nadenken, systematisch nadenken, dat ontbreekt helaas te vaak in de evangelische stroming. Terwijl dat zo essentieel is om het gesprek met de samenleving – en vooral de wetenschap – te kunnen voeren. Is ook iets dat ik vorige week bij de presentatie van ‘Terug naar af’ heb gezegd: ‘Ga het debat over geloof/wetenschap aan op basis van de feiten – maar durf ook te geloven’. Geloven en nadenken, dat moet toch echt samengaan.

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.