Mortenson versus Van den Brink (slot)

brink-mortensen3Vorige week verscheen de laatste aflevering van de briefwisseling tussen Terry Mortenson (Answers in Genesis) en theoloog Gijsbert van den Brink (Universiteit Leiden) in het Reformatorisch Dagblad. Van den Brink vat nog een keer samen waarom hij geen onoverkomelijke problemen heeft met evolutie: het doet geen afbreuk aan Gods grootheid, de Kadertheorie is goed verdedigbaar en de ‘geestelijke strijd’ gaat niet over schepping en evolutie, maar over theïsme en evolutionisme.

Terry Mortenson is het hier – het zal de trouwe lezers niet verbazen – niet mee eens. Evolutie is uit den boze, letterlijk: “Maar de meeste evolutionistische wetenschappers zijn géén christen, en hun verstand is verduisterd aangezien ze op zondige wijze de waarheid onderdrukken. (Rom. 1:18-21)”.

Even verder schrijft hij: “God misleidt niet, maar mensen misleiden zichzelf door hun anti-Bijbelse manier van redeneren. Wie geloof je: God, of mensen die in opstand zijn tegen God en Zijn Woord? Satan is degene die in de hof van Eden vroeg: ‘Is het niet dat God gezegd heeft?’ “ 

Een interessante uitspraak, want het is juist Mortenson die in dit debat zo ontzettend zeker weet wat God gezegd heeft. Hoe weet hij dat hijzelf niet is verblind?

Vandaag verscheen op de RD-site ook een serie reacties. Wanneer die echt representatief zijn, staan de RD-lezers vierkant achter Mortenson.

Please follow and like:

Een gedachte over “Mortenson versus Van den Brink (slot)”

  1. “…hun verstand is verduisterd aangezien ze op zondige wijze de waarheid onderdrukken.” Dat is nu juist de vraag: wat is waarheid? Feitelijk zegt Mortenson: ‘een ieder die mijn visie op de waarheid niet accepteert…’. Dit treft dan ook die kerkvaders die er andere visies dan M op nahielden. Ik hoop dat de Nederlandse creationisten verre blijven van dit soort fundamentalisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.