ND onderzoekt schepping/evolutie

darwinjaarVanochtend eenverrassing bij het openslaan van de krant. Een groot onderzoek onder predikanten en voorgangers, en onder biologiedocenten van christelijke scholen, naar hun mening over Genesis 1 en de schepping/evolutie discussie.

Een heel fraai stukje werk. De resultaten van het onderzoek staan op de ND-site, maar voor het hele artikel moet u de papieren krant hebben. Ik zou zeggen: loop vandaag nog even naar de krantenkiosk, want dit is een artikel om in het archief te hebben.

De diversiteit in denken blijkt in de meeste kerken erg groot. In de PKN is de meerderheid voor een mythische opvatting, binnen de Gereformeerde Gemeenten en Hersteld Hervormde kerk is de 6 x 24 uur opvatting dominant. Maar elders – zelfs onder voorgangers van de Vereniging van Pinkster en Evangeliekerken – nogal wat diversiteit.

Opvallend: veel predikanten hebben moeite om hun mening (waar die afwijkt van 6 x 24 uur) te geven. En de jongeren zijn fanatieker in hun 6 x 24 uurs overtuiging dan de ouderen. Dat laatste is, vermoed ik, geen teken van opkomend fundamentalisme, jongeren zijn nu eenmaal geneigd meer zwart/wit te denken.

Een opmerking die er voor mij uitsprong: het debat over schepping/evolutie wordt nogal eens technocratisch, en neemt zo een stukje verwondering over de schepping weg.

En nu allemaal het ND kopen en zelf lezen!

(In het kader van de ‘verwondering’ twee plaatjes van de Schepping, vorige week zondag genomen in de Notoarestoen in Eenrum. Een aanrader, vooral vanwege de rododendrons.)

bloem1

bloem2

Please follow and like:

4 gedachten over “ND onderzoekt schepping/evolutie”

  1. Zwart op zwart leest moeilijk.
    Bloem1 lijkt zo te zien hondsdraf, bloem2 daslook. Daslook ruikt naar ui als je het kneust, hondsdraf heeft ook een typische geur.

  2. D’r stond niets onder. Ik ben wel bioloog, maar florakennis is niet mijn sterke punt (schaam ik mij te zeggen). Hondsdraf dacht ik ook, die witte herken ik niet, maar staat hier thuis ook in de tuin. Zou ik met m’n flora kunnen opzoeken, maar de laatste keer dat ik zoiets probeerde ging het heel erg mis…

  3. Ik heb het ND niet gelezen: alleen de website gezien met de grafieken. Het ND is plaatselijk niet meer verkrijgbaar, ik moet er nu apart voor naar Utrecht. Zodat ik niet helder kan zien hoeveel predikanten Genesis niet letterlijk opvatten (oranje + donkerblauw in grafiek 1). Gezien de getalsmatige overmacht van de PKN is dat de meerderheid.
    Kerkelijk gezien lijkt het duidelijk dat de Gereformeerde Bond afwijkend staat binnen de PKN. Niet dat dat toch niet bekend was …

  4. Gerdien, er staat – als ik het goed heb gezien – geen uitslag voor alle predikanten samen, alleen in opsplitsing naar kerkgenootschap. Alles bij elkaar gooien zegt ook niet zoveel, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.