Nee, evolutie is niet in een crisis

dentonHet op dit punt altijd voorspelbare Katholiek Nieuwsblad meldt, bij monde van Michael Behe, dat de evolutietheorie in een crisis zit. Toen hij op de middelbare school zat, vond iedereen evolutie ok, maar toen las hij een boek van Michael Denton (Evolution: a theory in crisis). En het gaat slecht met evolutie.

Datzelfde beweerden vier hoogleraren in het Nederlands Dagblad van woensdag 9 december, met deze onderbouwing:

Voor de moderne evolutieopvatting, al dan niet voorzien van het voorvoegsel ‘theïstisch’, is steeds minder wetenschappelijke grond aan te voeren. Daarover bestaat indrukwekkende literatuur. (Darwin’s Doubt en Signature in the Cell van Stephen Meyer, The Cell’s Design van Fazale Rana, Seven Days that divide the World van John Lennox, Finding Darwin’s God van Kenneth Miller, The Devil’s Delusion van David Berlinski).

Ik ben het hier niet mee eens. En overigens, jonge aarde creationist Todd Wood ook niet. Toen ik biologie studeerde, jaren tachtig was evolutie een tweedejaarsvak van een paar weken. Nu is het een centraal verklarend principe in de levenswetenschappen.

We weten nog een heleboel niet, maar onze kennis over (en het bewijs voor) evolutie is de afgelopen tien, twintig jaar juist spectaculair gegroeid!

Please follow and like:

7 gedachten over “Nee, evolutie is niet in een crisis”

  1. Het KN is niet altijd voorspelbaar hoor, dat geldt voor redakteur Rijkers. Ik herinner even aan George Lemaitre (priester, uitvinder van de big bang theorie), Jose Funes (directeur van de eeuwenoude sterrenwacht gevestigd in het Vaticaan, est 1582 alles behalve jong-heelal-aanhangers) en P. Johannes Paulus II, die de evolutietheorie “meer dan een theorie” noemde. Het KN liet die stem eerder ook wel horen. Voor de liefhebber: de encycliek Humani Generis over het onderwerp (1950): http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=470&al=36

  2. @René

    Het ND laat aan niet-abonnees maar een klein stukje zien, helaas niet wie die vier hoogleraren zijn.
    Jij hebt toegang. Wie zijn dat, en zit daar ook een bioloog, oftewel iemand met terzake kennis tussen?

  3. Ach ja, het ‘Katholiek Nieuwsblad’ schrijft hier alweer wat over van evolutionnews.org – zelf iets verzinnen lijkt te lastig voor ze ?

  4. De vier: Jan van Bemmel (emeritus hoogleraar van de Erasmus Universiteit Rotterdam), Henk Jochemsen (bijzonder hoogleraar aan de Wageningen Universiteit), Egbert Schuurman (emeritus bijzonder hoogleraar van de universiteiten van Delft, Eindhoven en Wageningen), Marc de Vries (hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft).

  5. @Chan, de personen die jij noemt zijn / waren voor zover ik weet geen redacteur van het KN! Het KN is redelijk voorspelbaar als het om evolutie gaat, en wijkt doorgaans flink af van de officiële RK-lijn, en de vele bijdragen die RK-wetenschappers hebben geleverd – waar je terecht naar verwijst.

  6. Twee huidige bijzonder hoogleraren van de vereniging voor Reformatorische Wijsbegeerte, een emeritus bijzonder hoogleraar van de vereniging voor Reformatorische Wijsbegeerte en een emeritus hoogleraar in iets medisch die regelmatig schrijft in het Reformatorisch Dagblad. Niet mensen met relevante kennis en wel mensen met een vooringenomen positie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.