Nieuw boek: Check it out!

CIOJawel, na een behoorlijk intensieve schrijfperiode dit voorjaar is het boek er nu echt: Check it out, 6 grote vragen voor hart en hoofd. Een boek dat ik heb geschreven op verzoek van ForumC en uitgeverij Jongbloed.

In het boek vind je zes kant-en-klare programma’s voor zes jongerenavonden (vanaf ca. 15 jaar). Elke avond behandelt één thema. Er staan activiteiten en opdrachten in, twee blokken informatie (basic en deeper, de laatste gaat – jawel – iets dieper op de materie in) en verwijzingen naar informatie en filmpjes.

De thema’s zijn:

Wat is onze plek in het heelal? Dit gaat in op het ontstaan van de kosmos, het multiversum, de vraag wat het betekent om op een planeet rond een van de miljarden sterren in het heelal te wonen. Wat zegt de Bijbel erover? Psalm 8 is een leidraad.

Wat is wetenschap? Hoe werkt de wetenschap, welke vooraannames spelen een rol? En hoe komen we eigenlijk aan betrouwbare kennis? Wetenschappelijke kennis is immers altijd ‘onder voorbehoud van nieuwe informatie’! Heeft de Bijbel eigenlijk iets te zeggen over (of aan) de wetenschap?

Mogen we orgaandonor worden? Het doneren van een orgaan is een daad van naastenliefde. Maar je tast er ook je lichaam mee aan – en dat lichaam heb je van God gekregen.

Wat moeten we met de Bijbel? Hoe komen we aan de tekst die in onze Bijbels staat? Wanneer je daar dieper op in gaat blijken we heel veel niet zeker te weten. Maar heel veel ook wel. Hoe ga je daar mee om?

Waar komen we vandaan? Juist. Evolutie dus. Wat moeten we daar mee? En wat betekent het dat wij naar Gods beeld geschapen zijn?

Zijn wij ons brein? Zijn we verantwoordelijk voor onze daden? Als het antwoor ‘nee’ is, kan je dus eigenlijk ook niet zondigen. Nadenken over je eigen hersenen, dat is een aardige uitdaging.

Zoiets dus. Per thema is een avond van ongeveer een uur helemaal uitgewerkt. Ik vermoed dat het in de praktijk allemaal wel iets langer duurt :). Het boekje is bedoeld voor jeugdleiders die zo’n avond willen organiseren. Maar je kunt het natuurlijk ook met een (studenten)kring behandelen.

Bij alle thema’s moeten de deelnemers zelf op zoek naar antwoorden, ze moeten zelf een mening vormen. Er zijn ook geen ‘goede’ of ‘foute’ antwoorden. Je krijgt in dit boekje dus niet te horen dat het antwoord in de Bijbel staat. Maar wel dat de Bijbel  je kan helpen een antwoord te vinden.

En het kost maar €12,50!

Please follow and like:

4 gedachten over “Nieuw boek: Check it out!”

 1. René,

  Via http://www.refoforum.nl kwam ik op de volgende site:
  http://toetsalles.nl/
  en vervolgens op:
  “Check it out” van Rene Fransen. Een analyse.
  Hard bewijs dat ForumC niet neutraal is.

  “ForumC – het voornaamste instrument van de theistisch evolutionisten.

  De radicale breuk van de Evangelische Hogeschool met het verleden

  Topnerd Tycho – de aanval van de theistisch evolutionisten op onze kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.