Is er een foto gemaakt van een zwart gat. De vondst is onder meer bekend gemaakt via de Event Horizon Telescope website.
En is er een nieuwe mensensoort ontdekt.
Meer
De foto van het zwarte gat lijkt mij zeer solide, de nieuwe mens is iets minder overtuigend – de identificatie als een ‘nieuwe soort’ is gemaakt op een aantal fragmenten van vermoedelijk drie individuen. Er was geen DNA te vinden (vochtig en warm in de Filipijnen, wat slecht is voor de overlevingskans van dit molecuul), dus het is nog even afwachten op de vondst van meer bewijs.
Please follow and like:
Toch maar even een journalistieke bron:
https://www.nytimes.com/2014/01/07/science/space/halton-c-arp-astronomer-who-challenged-big-bang-theory-dies-at-86.html
Peter schrijft:
”
Ik heb naar je links gekeken maar kan daar als niet-natuurkundige natuurlijk niets mee.
”
Eén manier om er doorheen te komen is in eerste instantie alle formules overslaan. Maar mee eens: het zijn er inderdaad nog al veel. Dus ik zal je wat handreikingen doen.
Lees eerst de hoofdpagina Halton Arp’s Theory; dat moet toch te doen zijn.
Vervolgens de belangrijkste Basic Hypothesis. Daar staat geen enkele formule in.
Length Contraction houdt in dat alle materiële lengtes omgekeerd evenredig zijn met de elementaire deeltjes (rust)massa.
Gevolgen hiervan worden beschreven in Giants and Comets. Het komt er op neer dat zeer grote dieren en planten vroeger gemakkelijker konden bestaan dan tegenwoordig.
Het laaste gedeelte van deze pagina, over kometen, bevat een aantal verwijzigen naar internet artikelen zonder formules.
Belangrijk is het bestaan van twee klokken in Time Dilation: kijk naar de illustratie.
De atoom klok heeft tikken die omgekeerd evenredig zijn met de elementaire deeltjes (rust)massa; de gravitatie klok heeft tikken die omgekeerd evenredig zijn met de wortel eruit.
Men kan alleen de tijd van de ene klok met die van de de andere vergelijken. Dit wordt verderop voortdurend gebruikt.
Het hoofdstuk Narlikar’s Law bevat aanvankelijk alleen tekst. Ik raad je aan om dit door te lezen.
De omkaderde formule is (mijn interpretatie van) de belangrijke wet van Narlikar. Dit is eenvoudige wiskunde van middelbare school niveau. Einstein zou zo’n formule zeker vermelden.
Bij Milne’s Formula kun je je beperken tot de schokkende conclusie onderaan de pagina.
Dezelfde conclusie nog een keer in Creation Time, waar scheppingsmomenten worden berekend uit de Schrikkelseconde en uit de wet van Hubble.
De Pendulum test (proef met de slingerklok) opent voor eerlijke (niet-)creationisten de mogelijkheid om hun zienswijze op de ouderdom van de aarde te testen.
In C-decay Theories (theoretisch) en C-decay data fit (experimenteel) wordt ingegaan op de Barry Setterfield theorie van de afnemende lichtsnelheid.
Heel kort komt ook radioactief verval ter sprake. De berekeningen leiden niet tot een duidelijk resultaat. Daarvoor zijn gegevens te onnauwkeurig.
Upside down is een soort samenvatting van dit creationistische gedachtegoed.
Gisteren toegevoegd: Galaxy project. Als onderdeel van een veel grotere bezigheid die bij mij al loopt vanaf 2016.
@Arend Zwijstra: lees mijn antwoord aan Peter.
Sorry, Peter, het hoofdstukje Intrinsic Redshift was ik vergeten te vermelden.
Eigenlijk wel een belangrijk hoofdstukje. “Intrinsieke roodverschuiving” is namelijk de gevolgtrekking die Halton Arp zelf verbond aan zijn basishypothese. Eerder andersom trouwens.
De intrinsieke roodverschuiving houdt onmiddelijk in dat de gebruikelijke interpretatie van melkwegstelsels die met grote snelheid van ons af bewegen moet worden losgelaten.
En dit hangt weer samen met Arp’s overtuiging, bevestigd door Narlikar en Hoyle, dat het heelal wel eens (quasi-)statisch zou kunnen zijn en niet uitdijt.
De eenvoudigste versie van dit alles is een heelal dat in ruimte en (atoom)tijd oneindig en tamelijk “rustig” is. In ieder geval is er geen Big Bang.
Het bestaan van twee klokken heeft bovendien als merkwaardig gevolg dat er in gravitatie tijd een scheppingsmoment moet worden aangenomen, wellicht zelf meer dan één.
Wanneer we dit scheppingsmoment in overeenstemming proberen te brengen met de wet van Hubble – intrinsieke roodverschuiving in plaats van Doppler effect – dan vinden we iets bizars.
De schepping van het heelal is dan namelijk precies twee keer zo lang geleden als het veronderstelde plaatsvinden van de Big Bang; bepaald niet wat je als jonge aarde creationist zou willen.