Opnamen Door de Week, EO * Update*

Volgende week dinsdag ben ik een middagje in Hilversum, waar ik eerste door Andries Knevel wordt geïnterviewd over ‘Check it Out‘. De uitzending van dit interview, voor het programma EO Door de Week is op woensdag 11 november, vanaf ongeveer half negen tot negen uur ‘s avonds.

Aansluitend komt er als alles goed gaat nog een gesprek over de toon van het (huidige) debat over schepping en evolutie, samen met een tweede gast (die evolutie niet accepteert). Wie dat is en wanneer dat gesprek wordt uitgezonden weet ik nog niet. Watch this space…

*Update* Het tweede gesprek komt er inderdaad, met Tom Zoutewelle. De uitzending hiervan is a.s. woensdag gepland, ook in Door de Week.

**UPDATE** Het werd dus dinsdag. Hier is de uitzending terug te luisteren.

 

Please follow and like:

4 gedachten over “Opnamen Door de Week, EO * Update*”

 1. René,

  Ik heb het gesprek met jou en Tom Zoutewelle inmiddels gehoord en ben tot de conclusie gekomen dat jullie allebei geen enkel probleem hebben met verschillen in wetenschappelijke interpretaties. De tijd zal het leren immers.
  Bovendien concludeer ik dat jullie allebei de kerk in het midden willen laten, mits die kerk gezellig gevuld is met gelijkgestemden. Op voorwaarde dan weer dat die gelijkgestemdheid overeenkomt met jullie persoonlijke geloofsopvatting. Onder het mom van een wetenschappelijk debatje was het in mijn ogen dus een gesprek over persoonlijk geloof versus persoonlijk geloof.

 2. René,

  Ik heb jullie debat beluisterd en het lijkt mij dat men Tom niet (meer) als creationist kan bestempelen, hij is héél redelijk. Alleen op het laatst werpt hij nog een klassiek creationistisch rookgordijn op met “dat er nog veel niet duidelijk is en dat we daar eerlijk in moeten zijn” voor de rest ben ik het zo ongeveer met hem eens. En ik denk (thans), in tegenstelling tot jij geloof ik, dat de schepping van de mens uit de primaat een ingreep van God was. Details.

  Volgens mij is de oorzaak van overhitte discussies (en dat was hier bepaald niet het geval) de visie op zondeval en verlossing. Is dat typisch Calvinistisch Nederlands? Ik begrijp dat niet. Jesaja 53:5, dat is verlossing. Voor ons, voor jou en mij. Ja, ook voor Adam en Eva als die geleefd hebben. En voor mijn kinderen. https://leonvandenberg.wordpress.com/2015/05/26/geen-zondeval-nou-en/

 3. Leon

  Ingreep van God is een detail? Als dit detail ook als mogelijkheid geopperd was in Top nerd Tycho was het boekje vermoed ik al een stuk breder geaccepteerd.

  Maar het was wel een aardige discussie tussen Rene en Tom. Als de creationisten wat minder moeite zouden hebben met een oudere aarde en de theistische evolutionisten met het ingrijpen van God bij, met name, het ontstaan van de mens en het ontstaan van leven (ook gezien de waarnemingen die daar in toenemende mate NIET mee in tegenspraak lijken te zijn) ,dan vermoed ik dat er voldoende ruimte is om tot een theologisch vergelijk te komen.

  Ik kan mij bijv redelijk vinden in zeg 97% van wat Cees Dekker in top nerd Tycho naar voren brengt. Maar die 3% die verschil maakt als je Cees volgt uiteindelijk het verschil of er uberhaupt iets objectiefs over God te zeggen valt of niet. Ik denk daarom dat het aan het eind van het verhaal het toch een groot /enorm verschil kan uitmaken.
  Het is niet logisch om er apriori van uit te gaan dat God mogelijk wel een (genezings) wonder kan doen , en niet actief heeft ingegrepen bij de ontwikkeling van de mens

 4. Andre,

  “Het is niet logisch om er apriori van uit te gaan dat God mogelijk wel een (genezings) wonder kan doen , en niet actief heeft ingegrepen bij de ontwikkeling van de mens” Helemaal met je eens. Het idee dat de evolutie van de mens een speciaal plan is van God is zo ongeveer het officiele standpunt van de RK-kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.