Rome heeft geen probleem met Darwin

De Roomskatholieke kerk accepteert de wetenschap, dus ook de evolutietheorie. Maar het is “absurd” om uit de evolutietheorie te concluderen dat er geen God bestaat. Dat meldde kardinaal William Levada gisteren, bij de start van een vijfdaags symposium op het Vaticaan over evolutie.

In Trouw zegt Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, vandaag ongeveer hetzelfde. De RK-kerk was nooit gekant tegen Darwin. Maar zonder God kan de wereld niet bestaan, aldus De Jong. Hij besluit zijn betoog met deze alinea:

Als katholieken kunnen we dus enerzijds heel duidelijk aannemen dat de schepping in ontwikkeling is, anderzijds zien we juist in die ontwikkeling de sturende hand van God. Gods plan en bepaalde toevalligheden in de evolutie sluiten elkaar echter niet uit. Zoals Thomas van Aquino zei: „God kan zelfs het toeval gebruiken bij zijn plannen”.

Zometeen ga ik naar een lezing bij de faculteit Wijsbegeerte van de RU Groningen, over het ‘conflict model’ in de relatie tussen geloof en wetenschap. Wellicht morgen meer…

Please follow and like:

2 gedachten over “Rome heeft geen probleem met Darwin”

  1. De RKK waardeert de evolutietheorie – heel Popperiaans – precies op wat het is: een respectabele en wetenschappelijk aanvaardbaar en beproefbaar theoretisch model. De theorie sluit geen schepping uit omdat de fysica en metafysica beiden in 1 Schepper hun oorsprong hebben en – al heeft er vaak (tijdelijk) de schijn van – er aan het eind van de dag geen tegenstelling kan bestaan tussen zaken die in Een hun oorsprong hebben. Ik denk (hardop) dat rooms-katholieken daar wellicht van nature meer vertrouwd mee zijn. Want enigzins vergelijkbaar is hun omgang met de bijbel. (Leuke parallel:). God heeft Zijn openbaring medegedeeld/toevertrouwd aan het geschrevene en het gesprokene, het eerste in de vorm van de schrift, het tweede in de overgeleverde Traditie die langs de lijn van de apostolische vaders tot ons komen. God spreekt tot ons in twee ‘talen’, waarvan de bijbel de misschien de tastbaarste is (wie schrijft die blijft) maar daarmee nog pere se het uitsluitende ‘kanaal’ waarlangs het geloof ons wordt medegedeeld. Tot zover de parallel, niet zozeer om een solascriptura-discussie te openen (:O), maar wellicht verkaart het wel iets van de verkramptheid die ik zie bij de zgn creationisten onder de ‘broeders van het ptotest’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.