Russen zeer creationistisch

e_logo00Een berichtje van persbureau Interfax. Vier en veertig procent van alle Russen hangt het creationisme aan, terwijl 35 procent denkt dat de evolutietheorie klopt. Bewoners van Moskou en St. Petersburg en atheïsten staan in meerderheid achter evolutie (maar toch slechts net meer dan 50 procent), en van de intellectuelen steunt 45 procent evolutie.

Please follow and like:

Een gedachte over “Russen zeer creationistisch”

  1. René,

    Ik vermoed dat wanneer ze Russen hadden gevraagd of ze denken dat Einsteins relativiteitstheorie klopt, je soortgelijke cijfers had gekregen. Rusland is echt een grensland waar het aankomt op het accepteren van maatstaven van wetenschappelijkheid zoals die in het Westen een rol spelen. De meest bombastische metafysische theorieën zijn daar “echte wetenschap”, terwijl symptomen van Borgeritis in het Westen niet door peer review processen heenkomen.

    (Ik heb de meest fantastische constructies ter voorbereiding van grote internationale congressen langs zien komen, die de eindstreep niet haalden, waarna ik dan – zeer! – boze mails kreeg van mannen (!) die dan verontwaardigd gingen roepen dat ze in Rusland of omstreken toch hoogleraar waren en dus hoogstaande wetenschap bedreven, etc.)

    Het onderzoek van Interfax heeft zich dus gericht op de evolutietheorie, maar de uitkomst zegt wellicht meer over de positie van wetenschap in Rusland dan over de gelovigheid/ongelovigheid of creationisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.