Tegen de polarisatie

actie01Dit artikel had ik vorige week op de site onder uw aandacht willen brengen, maar dat is er toen tussendoor geschoten. Dus nu alsnog, een artikel uit het Friesch Dagblad van vorige week (18 maart), met wijze woorden van Arnold van Heusden van de Evangelische Alliantie. Ook Pieter Boomsma (de vader van Arie) gaat in op de ophef in evangelisch Nederland rond de thema’s ‘evolutie’ en ‘schaars gekleed’.

De analyse van de beide mannen is dat er een hang naar zekerheid is:

Als voorbeeld van iemand die hangt aan zekerheid noemt hij arkbouwer Johan Huibers: ,,Als antwoord op de vraag ‘Stel dat bewezen wordt dat de aarde niet in zes dagen geschapen is?’ zie hij: ‘Dan ben ik mijn geloof kwijt’. Geloof je dan in een waarheid, of in Hem die de waarheid ís, Jezus Christus?”Als voorbeeld van iemand die hangt aan zekerheid noemt hij arkbouwer Johan Huibers: ,,Als antwoord op de vraag ‘Stel dat bewezen wordt dat de aarde niet in zes dagen geschapen is?’ zie hij: ‘Dan ben ik mijn geloof kwijt’. Geloof je dan in een waarheid, of in Hem die de waarheid ís, Jezus Christus?”

Tsja. Andries Knevel stelde dezelfde vraag aan Tom Zoutewelle in een speciale uitzending van Het Elfde Uur ter gelegenheid van het Darwinjaar. En Zoutewelle gaf hetzelfde antwoord.

Een samenvatting van deze uitspraak heb ik afgelopen zaterdag in mijn presentatie voor het congres ‘Darwin in de kerk’ gebruikt:

Arnold van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie, meent dat de discussie op een verkeerde manier gevoerd wordt. ,,Veertig jaar geleden gebeurde het ook al zo. Je kunt niet zeggen: ‘Als je mijn wetenschapsvisie niet deelt, ben je geen echte christen’. Een christelijker houding lijkt mij dat je vraagt: ‘Als dat jouw mening is, hoe verhoudt die zich dan tot je geloof? Later we er met elkaar over in gesprek gaan’.

Overigens staat er ook in het artikel dat Christenen ‘die heilig in de evolutietheorie geloven’ worden bedreigd om hun standpunten. Daar is mij (gelukkig) niets van bekend.  Maar de hang naar zekerheid, de angst om te denken over moeilijke onderwerpen, dat herken ik wel. Jammer, want Christenen hebben zoveel wijsheid bij te dragen.

Please follow and like:

3 gedachten over “Tegen de polarisatie”

 1. Dag René,

  Ik zou je nog laten zien hoe Kennneth Miller te werk is gegaan in zijn bestrijding van Behe’s verhaal over de onherleidbare complexiteit van de bloedstolling bij gewervelden.

  hierbij een link die je op weg helpt.

  http://www.discovery.org/a/8561

  Ik ben – neem rustig de tijd – benieuwd naar je reactie.

  een hartelijke groet,

  Adrian Verbree

 2. René,

  Je was vergeten een link naar het artikel te geven – hierbij: http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=43777.

  Ik denk overigens dat het bericht van die evolutie-gelovende christenen die bedreigd zouden worden een vergissing is. Dat zal vermoedelijk slaan op die gasten achter de anti-evolutiefolder die met de dood bedreigd zijn. Ik ben in ieder geval nog niet bedreigd. (Maar ja, mijn boek is ook nog niet uit. 😉 )

 3. @Adrian, dank, ik zal er naar kijken.
  @Taede, tjsa, haastige spoed… Ik heb ook de link naar de special van het Elfde Uur toegevoegd. Je kunt best gelijk hebben met dat vermoeden over ‘doodsbedreigingen’. Maar voor de zekerheid heb ik het toch maar even ontkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.