Verklaring over de schepping

scheppingIn de marge van de voorbereiding op het Darwin-congres van 6 juni is een verklaring opgesteld, die als doel heeft om de eenheid van gelovigen te onderstrepen in plaats van de verschillen. De verklaring, waar momenteel nog wat aan gesleuteld wordt, bevat een mini-versie van de geloofsbelijdenis van Nicea en stelt dat de ondertekenaars geloven dat God de Schepper van hemel en aarde is. Verder staat erin, dat we als christenen kunnen verschillen in het denken over hoe God dan precies die schepping tot stand deed komen.

Ik vind het een prima idee, en zal de definitieve verklaring dan ook zeker ondertekenen. De afgelopen tijd wordt de discussie over schepping/evolutie op het christelijk erf te veel vanuit schuttersputjes gevoerd, via ingezonden stukken en op websites. Wanneer je elkaar gewoon eens recht in de ogen kijkt tijdens een gesprek, verloopt zo’n debat een stuk minder verbeten, zoals ik ook afgelopen zondag weer merkte.Hier moet wel even een disclaimer komen, net zoals ik zijdelings betrokken was bij de organisatie van het Darwincongres in Nijkerk, ben ik ook zijdelings betrokken geweest bij deze  verklaring (ik heb wat feedback gegeven op conceptteksten).

Inmiddels is er wel wat opwinding ontstaan, de verklaring kwam vroegtijdig naar buiten via het Reformatorisch Dagblad. Die heeft hem inmiddels van de site gehaald, en er een ‘rondje langs de velden’ aan vastgeplakt. Jammer genoeg alleen mensen die de verklaring niet willen tekenen. Verder besteedde het Nederlands Dagblad er vanochtend ook aandacht aan (waarbij ik ook een duit in het zakje mocht doen).

Ik hoop dat er zaterdag een ontmoeting zal plaatsvinden, waarbij er plaats is om te luisteren naar elkaars argumenten. Bij de creationisme-stand op Opwekking hoorde ik zondag in ieder geval van een paar mensen dat ze zullen komen. Geweldig! En wie nog twijfelt, opgeven kan nog steeds.

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.