Francis Collins voorgedragen bij NIH

photo-francis-collins-thumb_copy1President Barack Obama heeft Francis Collins voorgedragen als de nieuwe directeur van de National Institutes of Health, een van de belangrijkste financiers van wetenschappelijk onderzoek (met name biomedisch) van de VS.

Collins wordt hiermee een van de meest invloedrijke personen in het biomedisch onderzoek. Hoewel de overheid beslist over de budgetten van de NIH moet de directeur het beleid uit Washington handen en voeten geven. Een directeur moet bijvoorbeeld beslissen waar te bezuinigen wanneer Washington extra geld naar een bepaald type onderzoek wil sturen. Want zoals zo vaak: extraatjes zijn meestal een sigaar uit eigen doos.Collins is de auteur van het boek ‘De Taal van God’ (Ten Have, 2006) en spreekt veel over de relatie geloof-wetenschap. Hij leidde tot augustus 2008 het Human Genome Project, dat het eerste menselijke genoom decodeerde. Recent richtte hij de BioLogos Foundation op.

Bij het Faraday Institute zijn enkele lezingen van Collins te vinden, gegeven tijdens de cursus ‘God and Biology’, die ik zelf ook bijwoonde. Bij die gelegenheid heb ik m’n exemplaar van ‘De Taal van God’ nog laten signeren. Het eerste en enige gesigneerde boek dat ik heb – toch altijd een beetje raar om een handtekening te vragen (of te zetten, weet ik sinds kort).  Grappig: net daarvoor liet Collins zíjn exemplaar van ‘Can we believe Genesis today’ signeren door Ernest Lucas.

Zie hier een statement van de BioLogos Foundation over de nominatie.

Sterrenstof gaat nu een weekje op vakantie!

Please follow and like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.