Skeptical quotes

madsci
Beaty

Ik was even in de verleiding om de serie posts over de ‘new atheïsts’ uit te breiden met een verwijzing naar een gastbijdrage van de oude atheïst (hij noemt zichzelf liever scepticus) Michael Ruse op Beliefnet. De bijdrage heeft als titel ‘ Why I Think the New Atheists are a Bloody Disaster’.

Ruse heb ik een keer ontmoet op een congres, en is een aardige kerel, en hij schrijft boeiende dingen. Maar ik ga daar toch maar niet over bloggen. Genoeg gezeurd over nieuwe atheïsten! Deze blog gaat over een website van William J. Beaty.
En nee, dit is geen onbekende denker over de relatie tussen geloof en wetenschap. Dit is iemand die videofilmpjes over wetenschap maakt, die hier en daar inspiratie hebben geleverd voor de serie ‘Cogito ergo Boem’ in de Universiteitskrant. Aan die serie werk ik met veel plezier mee.
Maar Beaty heeft ook een pagina waarin hij tekeer gaat tegen ‘ultra-sceptici’, wat hij ‘closeminded scientists’ noemt. En een hele pagina met citaatjes tegen dit soort wetenschappelijke tunnelvisie.
Deze pagina’s moet je – volgens mij – niet al te serieus nemen, ik noem ze hier voor ter vermaak. Maar ook een beetje ter lering. Uiteindelijk loopt ook de wetenschap het risico de baby met het badwater weg te gooien, door de grenzen van wat is toegestaan te strak te trekken. (En ja natuurlijk, binnen het creationisme is er ook sprake van closemindedness.)
Het eerste citaat tegen gesloten geesten is van Charles Darwin zelf:
“I am not very skeptical… a good deal of skepticism in a scientific man is advisable to avoid much loss of time, but I have met not a few men, who… have often thus been deterred from experiments or observations which would have proven servicable.”
En vergeet niet even naar dit filmpje te kijken. Is best moeilijk, zie hier, mij lukte het niet!
Please follow and like:

Een gedachte over “Skeptical quotes”

  1. Ruse is inderdaad een erg aardige vent (en een notoire vrouwenversierder, maar dat terzijde). Ik ben ongelooflijk nieuwsgierig naar zijn nieuwe boek over geloof en spiritualiteit. Hierin zet hij namelijk zijn visie van NOMA uiteen, zonder echter Goulds reductionisme (religie tot moraal reduceren) over te nemen. Hij heeft een lezing hierover gehouden onlangs in Venetië (waar ik op een summerschool was). Ik zal het door jou genoemde essay gaan lezen.

    Overigens lukt het me niet het filmpje te openen. Youtube is blijkbaar bang dat iedereen het meteen gaat nadoen, dus moet ik me registreren als 18-plusser om het filmpje te kunnen kijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.